Zondag presenteerde de organisatie de ambitieuze plannen van de GEN (global ecovillage network). Voor sommigen was dit de eerste kennismaking met het begrip ‘sociocratie’. Een bestuursvorm die uitgaat van consensus. Een besluit kan alleen worden genomen wanneer alle aanwezigen ‘geen overwegend beargumenteerd’ bezwaar hebben. Dit werd direct in de praktijk gebracht, doordat een aantal mensen inderdaad bezwaar hadden. Fredjan Twigt van Ecodorp Bergen, was de sociocratie deskundige. Het proces nam veel tijd in beslag en het lukte hem niet alle voorgestelde punten akkoord te krijgen. Het ecodorpen netwerk is een organisatie in ontwikkeling. Daarvoor moeten nog een aantal dingen geregeld worden. Een ervan is het vormen van de sociokratische kringen, bijvoorbeeld de Informatie/Organisatie kring. Alle leden van de verschillende kringen gingen staan, vertelden wat ze nodig hadden en nodigden uit om toe te treden als je dacht iets bij te kunnen en willen dragen. Verscheidene mensen zijn in de kringen toegetreden, waarmee de kringen nu zijn gevormd.

Hierna vertelde Elbert Slikkeveer over het nulpunt energie. Over hoe je meer energie terug kan krijgen, dan dat je erin stopt. Het deed denken aan het SF-boek uit 1976 van Isaac Asimov ‘Zelfs de goden’, dat ook over een nieuwe onuitputtelijke energiebron ging.

Zondagmiddag ‘Meewerkklussen’

Na deze luistersessies en de laatste ‘potluck’ maaltijd (ook nu weer heerlijk!) was het hoog tijd om onze handen te laten wapperen. Twee bewoonsters hadden een paar buiten klussen voor ons. O.a . het vlechten met takken bij het buitenste “hek”, er moest een gat worden gedicht. Er werd tevens verderop een kinderspeelplekje gerealiseerd.

Er werden plantenbakken gemaakt van halve tegels, grenzend aan het gemeenschapshuis. Er moest een grote pallet geplaatst worden bij een caravan om materiaal te kunnen stallen. Er werd een straatje gemaakt en er moest een aardewal voorzien worden van wilgentakken. Er lagen nu boomstammen die zouden verrotten. De wilgentakken gaan de stevigheid verlenen. Hierna namen we afscheid van onze ‘eco-vrienden’ en reden terug naar huis.

Zo_klus5 (Medium) Zo_klus4 (Medium)

Vrijdagavond: Kennismakingsronde ‘nieuws van de ecodorpen’

Zaterdag: ‘Workshops rond het thema techniek’