Henk Eshuis – Ppauw – water, afvalwater en biowaste
Mijn naam is Henk Eshuis en ik woon al ruim 4 jaar op mobiel ecodorp Ppauw in Wageningen. We zijn zo veel mogelijk mobiel omdat we tijdelijk op dit terrein zitten en daarnaast helemaal offgrid. We hebben een aantal manieren gevonden om met ons water, afvalwater en biowaste om te gaan. Sommige dingen werken goed, sommige niet en er kan altijd wel wat verbeterd worden! Ppauw is ook een uitstekende plek om dingen uit te proberen, bijvoorbeeld energie halen uit afvalwater.

Joris Meijering – Aardehuizen Olst – drinkwater – afvalwater – installaties
Joris Meijerink, samen met mijn vriendin en twee zoons sinds het begin bewoners van een Aardehuis te Olst. Tijdens de voorbereidingen en bouw ben ik voornamelijk bezig geweest met de technische vraagstukken: drinkwater, afvalwater, constructies en de installaties in de woningen. Als geohydroloog (van alles met grondwater) ben ik afgestudeerd aan de Technische Universiteit te Delft vandaar ook mijn interesse in de technische aspecten van onze Aardehuizen.
De Vereniging Aardehuis Olst Nederland heeft zijn eigen drinkwatervoorziening voor de individuele huizen. Na het bestuderen en afwegen van verschillende alternatieven is ervoor gekozen om grondwater op te pompen. Na een minimale behandeling voldoet het opgepompte grondwater aan de eisen van drinkwaterbesluit. Sinds eind 2015 draait dit ons systeem en graag delen wij onze ervaringen met anderen.

Fedde Jorritsma – biowaste en biomeiler
In deze webinar gaan wij leren hoe we onze woning kunnen verbinden met de natuur en gaan we specifiek in op de lokale nutrienten kringlopen (‘afval’water, toiletsystemen en organische reststromen). Vragen die aanbod komen zijn:
Hoe kan ik mijn afvalwater zuiveren? Wanneer heeft het de juiste kwaliteit om te lozen?
Wat zijn de voor en nadelen van urine gescheiden toiletten?
Hoe kan ik mijn grote en kleine boodschap weer gebruiken op het land?Zijn medicijnen een probleem?
Wat is Terra Pretta?
Hoe werkt een biomeiler (warmte winning uit compost) en is dit iets voor een Ecodorp?
Wat zijn de voors- en tegens van composteren, vermi-compost en fermenteren?
Wat zijn de vrijheden en beperkingen van de wet en regelgeving?

Fedde Jorritsma, www.LocalWise.nl helpt ideeën te realiseren om ecologische  kringlopen (water, sanitair, energie, GFT en afval) lokaal te sluiten. Samen lokale overheden, bedrijven, onderwijsinstellingen, buurtinitiatieven of particulieren zoeken we naar een optimale samenwerking tussen mens, natuur en techniek (veelal low-tech). Onlangs is stichting Rondgang in het leven geroepen om de concepten in te bedden in de regelgeving en de betrokken keten partijen te transformen. Dit doen onder andere met ludieke projecten zoals www.broodjepoep.com

Johan Bel – Waterfabriek –
Mijn naam is Johan Bel, ik ben eigenaar van Mijn Waterfabriek. Wij leveren systemen voor circulair watergebruik waarmee woningen volledig zelfvoorzienend kunnen worden.

Met de Drop2Drink unit kun je bijvoorbeeld regenwater zuiveren tot drinkwaterkwaliteit.
https://www.mijnwaterfabriek.nl

Meld je hier aan voor de webinar!