“Wie droomt er niet van om door een bos te lopen en lekkere frambozen, appels, hazelnoten en tamme kastanjes te verzamelen. Deze droom komt uit in een voedselbos!”

 

Tijdens de lezing van Bouwie (oerboer/ voedselbosspecialist bij Het Levende Dorp) vertelde hij over de principes van een Voedselbos. Het is een ontworpen bos systeem wat als voedselvoorziening werkt, waarbij menselijke input minimaal is. Door een uitgekiend ontwerp wordt er een eetbaar landschap gecreëerd wat zichzelf in stand houdt en zal uitgroeien tot een volwaardig bos. De curve van werk in tijd daalt al snel en de curve van oogst stijgt sterk.

Dit ecosysteem met een hoge biodiversiteit en veerkracht, aangelegd volgens permacultuur principes, kan op den duur meer opbrengst leveren dan de reguliere landbouw.

Daarbij is dit een compleet milieuvriendelijk en biologisch landbouwsysteem met een permanent karakter in tegenstelling tot de huidige 1 jarige landbouw die uitputtend op de aarde werkt, het bodem leven vernietigd en de aarde door chemicaliën steeds verder vergiftigd.

 

 

Bouwie

Oerboer / voedselbos-specialist bij Het Levende Dorp & The Greenman Project, https://www.hetlevendedorp.nl & http://www.thegreenmanproject.nl

 

  1. Tijdens The Living Village Festival 16-17-18 September, geeft Bouwie samen met Monique weer een voedselbos lezing.