Drie man/vrouw sterk vertrokken we richting Duitsland, Fredjan Twigt (ecodorp Bergen), Koen de Kruif (Gelderland) en Monique Wijn (Noordeland), alledrie bestuurslid van GEN-NL. Terwijl we aankwamen in het groen beboste hart van Duitsland rondom Kassel, bij ecodorp Lebensbogen, begon het te sneeuwen. Een sprookjesachtig gezicht, dat de hele periode aanwezig zou blijven. Lebensbogen ligt aan de voet van de Helfensteinen, een oude Keltische heilige plaats met grote steenformaties op de top van een heuvel.

Tien landen waren vertegenwoordigd, waaronder Spanje, Italie, Slovenie, Estland, Nederland, Duitsland, Zweden. Voor het eerst waren er ook landen via skype aanwezig, waaronder Rusland, Hongarije en Zwitserland. Een bijzondere ervaring om op deze manier met deze landen verbonden te zijn.

 

Ecodorpen in Europa: van tientallen naar honderden

De eerste dag stond in het kader van presentaties en updates wat er de laatste tijd ontwikkeld was.

Bijzonder om van de situatie in Rusland te horen: 450 ecodorpen van St. Petersburg tot ver in Siberie, en 1000 initiatieven, waarvan een groot aantal geinspireerd op de Anastasia-boeken van Vladimir Megre. Maar ook ‘echte’ ecodorpen, geen aaneenschakeling van familiedomeinen , maar het gezamelijk eigendom van het land, het samen leven en delen van voorzieningen, verlagen van ecologische voetprint en verlagen van impact op de natuur.

Bijzonder indrukwekkend was de presentatie van het nieuwe GEN-lid: Frankrijk met de organisatie Colibri. Vorig jaar startte hier een gratis online cursus voor het opstarten van ‘Oasis’, projecten waarbij groepen mensen middels een reeks van 17 modules geinspireerd en geleid worden naar een gezamelijk initiatief. Dit kan zijn een samenleefproject, een project voor gemeenschapsmiddelen of een ecologisch project . Elk project heeft 5 onderdelen: agro-ecologie, ecologisch bouwen en wonen, gezamelijke organisatie- en besluitvormingsstructuur, gemeenschappelijke voorzieningen en openheid naar de wereld. Een indrukwekkend aantal van 20.000 mensen deden hieraan mee, waaruit aan het eind 350 initiatieven zijn ontstaan. Via een intuitieve wiki, ‘Yeswiki’ kunnen mensen en initiatieven elkaar makkelijk vinden, door kaarten en links. De organisatie wordt gefinancieerd door donaties: wie wil kan een bedrag per maand overmaken om de organisatie te steunen. Hiervan worden de inmiddels 20 salarissen betaald! Oasis breiden zich uit naar Belgie en Luxemburg.

 

Ecodorp Lebensbogen: gezamelijke economie

Een rondleiding toonde ons het nieuwe ecodorp: Lebensbogen is na een aantal jaren van voorbereiding aangekocht in 2015. Een groot complex van gastenverblijven en cursusruimtes, gelegen in een prachtige bosachtige omgeving. Aparte gebouwen voor de momenteel 15 bewoners, waarbij nog veel ruimte is voor nieuwkomers. Het ontvangen van bezoekers en cursusweken vormen de hoofdactiviteit. Heel inspirerend is de gezamelijke economie.

 

Samenwerking in Europa: communicatie en onderzoek

Aan het eind van de dag verzamelden we een groot scale van onderwerpen waarover we met elkaar wilden spreken. In een prachtig process van zelforganisatie ordenden een paar mensen, deze veelheid van onderwerpen tot een overzichtelijk cluster van 4 thema’s:

* zorg voor het zelf, de ‘I’;

* het in kaart/mapping brengen van de verschillende Nationale Netwerken;

* projecten (educatie, economie, communicatie en onderzoek) en tenslotte

* thema’s rondom GEN-Europa (Conferentie, structuur/organisatie en communicatie/outreach

Na 2 dagen hard werken presenteerden alle groepen hun voorstelllen.

Een groep ondersteunde Gen-Europa met het opstellen van plannen voor de korte termijn communicatieplannen voor de GEN-conferentie in Zweden 2017, waaronder een brainstorm over mogelijke landelijke organisaties en media om te betrekken voor PR. Heel korte termijn actie werd ondernomen door Gabrielle van Colibri met de office van GEN-Europe: ze zette een GEN-Europe website in elkaar met de YES-wiki, die nu wordt bekeken door de ICT-medewerker van GEN-EU!

Voor de lange termijn werd een bijeenkomst en structuur voorgesteld voor het samenkomen van communicatie-afgevaardigden uit alle landen, om een gezamelijk communicatieteam te gaan vormen.

De research-groep had een vergelijkbaar idee: een team van onderzoekers uit de verschillende landen bijeenbrengen om een gezamelijk plan te maken, inclusief financiering hiervan.

Een groep hield zich bezig met ‘creatieve economie’ en maakte een overzicht voor versterking van locale economien door samenwerking.

Voor de conferentie werd de ECO-TECH-EXPO voorbereid en gepresenteerd.

Nadat alle afspraken waren gemaakt over het wie, wat en wanneer sloten we de bijeenkomst zingend af.

 

Ecodorp Gastwerke in Escherode

Als afsluiting bezochten we met elkaar het ecodorp Gastwerke in Escherode.

Veel accent ligt hier juist op de landbouw. 5 Grote ecodorpen in deze omgeving werken op deze manier samen, niet alleen kopen ze elkaars producten en diensten, maar ze hebben ook een gezamelijke economie, INTERCOM. Alle inkomsten worden gedeeld. In Lebensbogen en Gastwerke kunnen mensen het geld dat ze nodig hebben nemen naar behoefte. Alle inkomsten komen in een gezamelijke kas. Dit leidde uiteraart tot levendige discussies en veel inspiratie om mee naar huis te nemen.