geschreven door Nati Visser

 

Spannende tijden… meer mensen …

 

Sinds juni 2015 is ecodorp Noordeland de mogelijkheden aan het onderzoeken een oud fabriekscomplex aan te kopen in ter Apel. Deze oude aardappelzetmeelfabriek staat sinds 30 jaar leeg en bestaat uit 4, 2 ha. waterzuiveringsvelden waar wij ons dorp zien verschijnen en bijna 5 ha. fabrieks terrein met monumentale fabrieksruines, loodsen en gebouwen.

Het rijk, de provincie en de gemeente verlenen alle medewerking om onze droom daar waar te maken maar de uitdagingen zijn niet gering.

 

Daarom zoeken we ook mensen die deze uitdagingen met ons mee willen vormgeven.

 

Het laatste jaar hebben we met behulp van grote provinciale- en gemeente subsidies een belangrijk deel van het haalbaarheidsonderzoek kunnen afronden. De onderzoeken naar asbest, bodem en veiligheid van de gebouwen zijn klaar en de offertes voor de saneringen komen binnen. Er staat een grote asbestsanering op stapel (alle gebouwen, honderden vierkante meters, zijn gedekt met asbest) maar de bodemverontreiniging valt gelukkig heel erg mee. De veiligheid van de gebouwen, een punt dat voor de gemeente erg belangrijk is, is nog niet voldoende inzichtelijk om een goede begroting op te kunnen maken.

 

Er wordt hard gewerkt aan een financieel plan en op basis daarvan moet binnenkort met alle offertes en activiteiten in een beheersplan verwerkt een go of no-go gegeven kunnen gaan worden.

Grote uitdagingen zijn natuurlijk hoe we de financiering rond gaan krijgen. Het liefst zouden we de huizen in een cooperatie willen onderbrengen maar financiering wordt dan een stuk lastiger dus nu neigen we toch naar een VVE constructie die later in een cooperatie gaat worden ondergebracht. Of toch een eigen Zonnebank oprichten?

 

Waar we superblij mee zijn is dat de gemeente heeft toegezegd dat we niet vallen onder de normale bouwafspraken met onze duurzame en kleine huisjes die geen concurrentie zijn op de gewone woningmarkt. Daardoor heeft de gemeente toestemming kunnen geven (en provincie en regio) dat we ondanks dat Vlagtwedde een krimpgebied is toch nieuwe huizen mogen gaan bouwen.

 

We zijn druk bezig met ons stedenbouwkundig ontwerp en samen met een adviesbureau gaan we de komende maand het concept bestemmingsplan indienen bij de gemeente.

Naast alle bestaande bestemmingen als Wonen, Zware industrie, Recreatie, Landbouw etc. gaat er nu een nieuwe bestemming komen: “Wonen Ecodorp” en dat is iets waar we allemaal blij van worden!

 

Daarnaast lopen er contacten met architecten en is het programma van eisen en het kavelpaspoort waarin we omschrijven waar onze huizen aan moeten voldoen in een afrondende fase.

Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend met de eigenaren en we werken aan het voorlopige koopcontract.

 

We merken wel dat de lange aanloop (nu 4 jaar bezig in totaal) zijn tol begint te eisen. We worden tamelijk vergadermoe, willen graag in de actie. Lekker praktisch samen met bouwen, voedselbos aanleggen enzovoort aan de gang.

Deze aanloop processen blijken toch erg veel tijd te kosten allemaal. Dus de zorg voor de groepsprocessen en zorgen dat de weg er naar toe inspirerend, leuk en doel in zichzelf blijft zijn belangrijke punten van aandacht op het moment.

Voor nu oefenen we de lange adem, leren volhouden en doorzetten, elkaar moed inspreken als we er even doorheen zitten en worden als groep steeds hechter.

 

Gelukkig hebben we een fantastische procesbegeleidster in Katja van der Valk die ons door belangrijke beslissingen heen loodst, mee onderhandelt met de gemeente en verkoper en die als een adelaar de grote lijnen in de gaten houdt en zijn de subsidies, het enthousiasme dat we overal tegenkomen voor ons project en de komst van fijne nieuwe aspirant-bewoners grote opstekers en extra impulsen om verder te gaan.

 

Wat zou het leuk zijn als we in de volgende nieuwsbrief konden zeggen:

“Ter Apel is aangekocht!”