IFAC (Medium)

Het was een zomer met veel actieviteiten voor Ecodorp Bergen.

10 dagen lang hadden we meer dan 200 jonge mensen uit 22 landen op bezoek. Het IFAC (Internatrional Festival of Art and Construction) vond plaats. Meer dan 20 workshops met uiteenlopende craetieve resulltaten. Het was inspirerend en voor ons de eerste keer om zoveel bezoekers voor zo’n periode te huisvesten, Van 16 tot 25 oktober vindt bij ons de kunst 10 daagse plaats en enkele van de bouwwerken zullen dan te zien zijn met kunst van diverse kunstenaars.

Op google maps staat een nieuwe satellietfoto van ons terrein daarop is goed te zien wat er afgelopen jaar veranderd is. Zelfs vanuit de satelliet goed te zien, we vorderen gestaag met het verwijderen van het beton en nog een paar ondergrondse verassingen als verwijderen van oude fundamenten en verhardingen. Inmiddels 8 loodsen verwijderd, de foto is alweer achterhaald.

We verwachten dat eind van dit jaar de sanering voor het grootste deel is voltooid en we actiever met de bouw en aanleg van de permacultuur tuinen kunnen beginnen.

De komende 5 jaar zullen we nieuwe bewoners krijgen, tot die tijd hebben we een financiering nodig om diverse activiteiten te kunnen uitvoeren, Daarvoor geven we certificaten uit in de vorm van een lening. Een transparante lening, het doel is helder. Inmiddels hebben we meer dan 100,000 euro opgehaald. Op 30 september sluiten we de inschrijving. Dus mocht je nog geld bij ons willen lenen in plaats van aan de bank of nog mensen kent die dat willen bekijk dan onze website.

 

Onze groep groeit, 9 volwassenen en 3 plus 3 (de laatste part time) wonen nu op het terrein. We wachten met smart op officiële goedkeuring om met meer in tijdelijke voorzieningen op het terrein te wonen. Daaromheen is een groep van ongeveer 20 mensen actief betrokken. Een aantal daarvan zit in het bewonerstraject.

Verder ligt het bestemmingsplan bij de gemeente, hopelijk wordt het eind dit jaar definitief vastgesteld, Wij houden een pleidooi om de bomen in het westelijk deel te laten staan, de maximaal toegestane bouwhoogte te verlagen samen met vergroting van maximaal te bebouwen grondoppervlak en we pleiten ervoor twee loodsen te laten staan voor culturele doeleinden.

Verder onze sociocratische organisatie structuur terug gebracht van 9 kringen naar 5 kringen om de communicatie lijnen korter te maken.

De meewerkdagen, elke donderdag en derde weekend van de maand gaan goed. De bouwploeg die bezig is onderleiding van Tom Rijven is weer aan het werk gegaan met stro leembouw. Mochten er nog mensen mee willen doen van harte welkom. Het idee is om een bouwploeg te vormen die zich de kennis gaat eigen maken, voor het ecodorp en geïnteresseerden van buiten gaat bouwen en workshops geeft.

Verder zie onze website en facebook pagina .

Hartelijke groet uit Ecodorp Bergen