levend klimobjectVan 16 t/m 18 september 2016 wordt op het Lageveld in Wierden, The Living Village Festival gehouden.

The Living Village Festival is in wezen één groot tijdelijk dorp voor creatieve, vernieuwende festivalgangers met liefde voor de aarde, het leven en de mens. Een ander belangrijk punt is dat mensen zelf die verantwoordelijkheid nemen en dragen en dat  ze samen het collectief bewustzijn op een hoger plan willen brengen. Er zijn vele ecologische en alternatieve projecten in Nederland waarin deze mensen elkaar vinden.  The Living Village will een verbindende factor zijn tussen deze partijen, door middel van samenwerking, plezier, gedeelde inspiratie en creatie.

De Initiatiefnemers van de The Living Village, Bob & Cathelijn Radstake, zijn vorig jaar uitgenodigd om op Het Lageveld in Wierden de komende 3 jaar dit festival te organiseren. De bedoeling is om er iets moois te creëren en het duurzamer achter te laten dan het nu is.

Cathelijn Radstake: “Er wordt gebruik gemaakt van materialen die zich in de directe omgeving bevinden en die in de regel als afval wordt gezien, zo wordt het terrein blijvend mooier gemaakt. Dit is wat duurzaamheid is. Er is weinig geld, maar er is al zoveel aanwezig. Dit is wat deze tijd van ons vraagt en het stimuleert de creativiteit.”

Op donderdag 15 september om 18:00 gaat de camping op het festivalterrein open. De volgende dag op 16 september opent het festival om 12.00 uur met het aansteken van het ceremoniële vuur dat drie dagen brandt en op zondag 18 september wordt afgesloten met een vuurspektakel. Het ceremoniële vuur wordt verspreid over de verschillende areas.

The Living Village Festival is een groot dorp, met allerlei leefgebieden waar je enorm veel verschillende activiteiten kunt ervaren.

Er is van alles te leren over Off the Grid en zelfvoorzienend leven en zijn er workshops zoals Levend Bouwen. Mas Con Menos uit Spanje komt 3 workshops ecologisch bouwen geven, in één daarvan gaan ze een Reciprocal dak bouwen van 9 mtr in doorsnee.

Er is een uitgebreide markt met zelfgemaakte ecologische producten, zoals handgemaakte biobalsem, henna tatoeage, dromenvangers en wollen producten. Er fietst een meisje rond met een blender achterop en maakt daarmee lekkere smoothies ook zijn er diverse beoefenaars van oude ambachten. Bij de markt is ook het EcodorpenNetwerk gevestigd.

Op  de “Moeder Aarde” area kun je terecht voor een keur aan spirituele en inspirerende workshops zoals sjamanistische rituelen, verschillende dansworkshops van intuïtieve tot trancedans, klankconcerten en individuele consulten (voor de consulten wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd). Elke ochtend is er yoga daarnaast zijn er verschillende zweethutten, met op zondag een initiatie zweethut. Ook is er muziek met 4 muziekpodia, dance, reggae/dub, akoestisch en het hoofdpodium dat op het water drijft.

Er is een uitgebreid kinderprogramma, waaronder een familieactiviteit als een Mini Village bouwen met materialen uit de natuur. Een Theatertent en natuurlijk een area voor de Carving Art, waar je de carvers aan het werk kunt zien om met hun kettingzagen de prachtigste kunst van hout te maken.

Er is een Future Lab met de technische high lights die ons gaan helpen om de wereld te verbeteren op een milieuvriendelijke manier. Zo zal er geëxperimenteerd worden met het maken van vrije energie apparaten. Hier is ook de Magrav generator van Keshe te zien, voor de kenners. Overigens zijn er 180 zonnepanelen en een groot gedeelte van het festival zal volledig op zonne-energie draaien.
Alsof het nog niet genoeg is er zijn ook mobiele sauna’s, een circus, steltlopers, straatartiesten, Open Podia waar je je workshop, lezing, performance kunt delen en uiteraard een camping en biologisch eten en drinken. Het is geweldig en te veel om op te noemen.

Tijdens dit driedaagse festival heeft het EcodorpenNetwerk haar eigen ‘wijkje’ in het levende dorp, gevestigd bij de markt. Hier kan men kennismaken met het fenomeen ecodorp en met diverse initiatieven. Verder worden er workshops en lezingen gegeven, hieronder volgt een greep uit het aanbod.

 

Lezing: Voedselbossen
In deze lezing gaan Monique en Bouwie je alles vertellen over voedsel kweken in een biodivers ecosysteem, waardoor de opbrengst hoger is dan in bijvoorbeeld gewone landbouw. Een van de sleutels tot succes is het omlaag brengen van de inputs (arbeid, spuitmiddelen, onkosten) door veerkracht in te bouwen. Zij laten je zien hoe je een ontwerp kan maken waarin je meer met de natuur meewerkt in plaats van ertegenin gaat! Hier legt Bouwie het alvast een beetje uit:http://www.rtvoost.nl/verhalen/default.aspx…

 

Interactief experiment: Aarde-centrisch denken 
Tot echte duurzaamheid komen we pas wanneer we vanuit het geheel kunnen redeneren. In dit experiment gaat Merel Maria Meessen de dialoog met je aan over hoe we oplossingen kunnen vinden voor onduurzame situaties. Door ons in te leven in de behoeftes van onze mede-wezens komen we tot een mondiaal begrip. Het is een vrolijk spel waarbij we oefenen met aarde-centrisch denken en misschien wel tot nieuwe inzichten komen over onszelf en de wereld om ons heen. http://ecovillagefieldstudy.blogspot.nl/

 

Workshop: Ecologische sanitatie en voedselzonnedrogers
Tijdens deze workshop gaat Fedde Jorritsma van LocalWise je helpen met het maken van een ontwerp voor je eigen ecologisch toilet voor schuur of moestuin. We leren over de basis principes en gaan aan de slag met ecologische toiletten.
Ook gaat hij in op de werking en constructie van zonnedrogers. Zonnedrogers worden gebruikt om groente, fruit, paddenstoelen en kruiden te drogen. Voedsel kan daardoor lang bewaard worden zonder dat de smaak en voedingswaarde verloren gaan. http://www.localwise.nl/

 

The Living Village Festival wordt door alle deelnemers gemaakt. We doen het samen. Dus worden er aan alle initiatieven vrijwilligers gevraagd. Op deze manier leren alle initiatieven elkaar goed kennen en kunnen we elkaar inspireren, samen genieten en samenwerken.

 

Dus vind je het gezellig om mee te helpen en wil je graag iets bijdragen aan het festival? Er zijn gedurende drie weken vrijwilligers nodig: twee weken van te voren en tijdens en na het festival. Dus van 5 september t/m 23 september. Vul het vrijwilligersformulier in, hierin vind je ook de nodige informatie.

Wil je jouw initiatief laten zien aan vele bezoekers vul dan het Presentatieformulier in.

Graag een workshop geven of heb je een vraag, stuur een mail.

 

Wil je een kaartje kopen voor The Living Village Festival, ga naar www.hetlevendedorp.nl

 

Dit is de eerste editie van The Living Village Festival, het is een organisch groeiend fenomeen en het gaat fantastisch! Wil je meer informatie kijk dan op de site van “Het Levende Dorp” of op “The Living Village” facebook pagina.

 

Dit festival heeft naast het EcodorpenNetwerk vele ‘dragers’: The Greenman Project, ADM Amsterdam, Ecotribe Teuge, Mas Con Menos, Kettingzaagkunstenaars ‘het Hout nooit op’, Flowtowns NL,, Oerkids, Mayil’s, Back Attack, Colored Monkeys