Tijdens het netwerkweekend ‘Wij en de Wereld’ presenteert woonwerkgemeenschap Babylon hun werk:

 

Regine, Woon- en werkgemeenschap Babylon, Restaurant, Voedselcoöperatie en School

 

Babylon, in 2014 gestart als vereniging, is nog steeds in wording. Intussen is er een oudbouw waar we voorzieningen in hebben gecreëerd, zoals een voedselcoöperatie met producten uit de naast omgeving en een restaurant. We zitten in een bosrijke omgeving met veel mensen die hier gebruik van kunnen maken. Babylon heeft 4 kernwaarden: bewustwording, aandacht en zorg voor elkaar, voorzieningen en duurzaamheid. De initiatiefneemster heeft van de gemeente Nijmegen een pluim gekregen. Er zijn inmiddels verschillende werkkringen, er is een moestuin aangelegd en er zijn ook plannen voor een voedselbos. We zijn begonnen met voorzieningen in de oudbouw zonder dat we weten of we hier lang mee door kunnen gaan. Vroeger was er in de oudbouw een bejaardencentrum. Het restaurant hiervan is nu het restaurant van Babylon en trok in het begin veel bejaarden. Intussen is het uitgegroeid en worden er maaltijden voor alle leeftijden met de nodige variatie geserveerd, films vertoond, debatavonden gehouden en wat dies meer zij. Door de corona is er nu alleen nog een afhaalbuffet. Vrijwilligers kunnen elkaar nog treffen binnen het gebouw. Ondertussen zijn we met een groepje aan het bekijken hoe we een nieuw restaurant vorm kunnen geven. We willen meer een wijkcentrum gaan worden. De voedselcoöperatie zit nu in een ruimte wat vroeger een winkeltje was. De bedoeling is dat het geen winkel meer, maar een voorraadkast voor alle leden wordt. Er zijn kaarsen, honing en zuivel uit de buurt en groentepakketten. En  mensen maken bijvoorbeeld eigen kruiden en deodorant. Scholen kunnen op bezoek komen om bijvoorbeeld brood te leren bakken. Zo leren zij meer, op een andere wijze wat het leven inhoudt. Meditatie, creativiteit, bewegen en natuurbeleving zijn onderdeel van het lespakket. Het gaat hier om kinderen op het niveau van de lagere school. Uitbreiding naar middelbare school niveau wordt onderzocht. Zo staat de woon-werkgemeenschap midden in de maatschappij en is een podium en voorbeeldfunctie voor een duurzame samenleving.

Regine laat een tekening zien van een gebouw waarbij men zoveel mogelijk samenwerkt en er recht gedaan wordt aan de kernwaarden van Babylon en alle voorzieningen samen onderdak hebben.

Uit hun verhaal kwam duidelijk naar voren dat ze met meerdere partijen te maken hebben en dat het heel lastig is om concrete afspraken te maken met o.a. de gemeente en de eigenaar van de grond een projectontwikkelaar. Ze zijn benieuwd of er binnen het ecodorpennetwerk ervaringsdeskundigen zijn waarmee ze ervaringen kunnen uitwisselen.

Voor de powerpoint zie:

powerpoint_WWB_Babylon.pptx

Voor een overzichtsbeeld van Woon- en Werkgemeenschap Babylon zie:

Babylon – Woon- en werkgemeenschap

Zie ook:  Learning Community Vovie