Ga naar de inhoud

Netwerkweekend (GEN-NL) januari 2022

Eleonora van Tuyll, EcoBosch
Opnieuw was het een zeer inspirerende ervaring. Dit keer waren we te gast op de Vlierhof, een eco initiatief dat ruim 20 jr geleden is begonnen. Net over de grens bij Nijmegen in Duitsland. Ben en ik zijn er in het begin gaan kijken of het een plek was voor ons om te wonen en mee te doen. Om verschillende redenen was dat voor ons toen niet zo, maar later hebben we er wel Aardenwerkvakantie weken georganiseerd. Voor mij een bekende plek, bijzonder om daar weer eens te zijn en allerlei herinneringen en ervaringen kwamen weer boven. Voor mij was het wel de eerste keer dat ik in het mooie leemstuk gebouw heb geslapen, dat ik nog gezien heb toen het een grote stal/schuur was.
Alle informatie die Ad Vlems deelde geeft me veel vertrouwen. De tijd is rijp! Hij sprak o.a. over VrijCoop; de grond wordt vrij gekocht en komt nooit meer in de speculatieve wereld. Collectief eigendom van het vastgoed, gefinancierd door een speciale bank. Met zelfbeheer van de woningen die erop komen. Je betaalt een redelijke huur/contributie?, dat geld wordt weer geïnvesteerd om meer grond vrij te kopen. Je werkt dus via je maandelijkse bijdrage mee aan een betere en eerlijkere wereld!!! Je blijft als gemeenschap zelfregie behouden. De huizen zijn het bezit van de gemeenschap. Duitsland heeft inmiddels echt veel en sterk groeiend vermogen om zo grond voor gemeenschappen vrij te kunnen kopen. Daar ligt echt een grote kans die samenvalt met het echt anders willen gaan doen voor de toekomst met wonen en grondbeheer, die samenvalt met onze doelen. Hij legde uit dat Ecodorp Boekel twee verenigingen heeft als onderdeel van VrijCoop, een vastgoed vereniging (VaVer) en een bewonersvereniging (BeVer). Bepaald deel van de contributie/huur/ financiële bijdrage is voor onderhoud en een ander deel wordt dus weer ingelegd voor nieuwe initiatieven zo kunnen ze ons bijvoorbeeld gaan helpen met financieren en wij gaan zo weer andere initiatieven helpen. Super blij word ik hiervan.
Het transitie inkomen is in ontwikkeling, Ad is in gesprek met verschillende instanties om een inkomen voor ecodorpen te genereren zodat ‘we’ onze energie kunnen inzetten op bouwen en ontwikkelen ipv geld verdienen. Het is een soort basisinkomen waardoor je je vaste lasten en basisbehoeften zijn gedekt. Er wordt dan gevraagd dat je je 2 dagen minimaal inzet voor je Ecodorp gemeenschap. Er wordt nu gesproken over 800 euro en 200 ‘euro digitale lokale ‘munt’.
Greendeal: een samenkomen van innovatoren, banken, overheid en bouwbedrijven die Ad Vlems benoemde en waar hij mee in contact staat. (deel van is?)
In maart gaat Ad Vlems als deel van de World Connectors (waar o.a. Herman Wijfels in zit) naar Parijs? ik weet het even niet meer maar wel een grote kans! voor Ecodorpen!
In Europa ligt veel geld klaar omdat mensen belangrijk vinden wat wij willen gaan doen! Hij weet de weg en wil ook helpen.
Wij, als Ecodorpen, bieden oplossingen op problemen waar de overheid mee zit en willen het gaan doen! bv CO2 opslaan in onze gebouwen ipv andersom. Een mindere belasting op onze omgeving/natuur omdat we onszelf zien als deel van de natuur. Intrinsiek, dus van binnenuit gemotiveerd.
Er is gesproken over vanaf wanneer ben je of mag je je initiatief een Ecodorp noemen? Dit was ook een stukje van de vraag van Ingrid. Het GEN heeft hier wereldwijd afspraken over gemaakt. Een Ecodorp is vanaf 20 volwassenen een ecogemeenschap is vanaf 8 mensen (in NL geldt dit al vanaf 4 mensen). Ik herinner me van vorig jaar dat we in NL terughoudend zijn om een ecodorp te vast te omschrijven in een soort definitie omdat ze juist voor ieder initiatief ruimte willen laten over hoe ze dat invullen. (Om te voorkomen dat het tegen ons gebruikt gaat worden via de regelgeving).
We worden uitgenodigd om hulp te vragen. Er is veel kennis en ervaring, zo fijn om te voelen dat we er niet alleen voor hoeven te staan.
Bas sprak weer enthousiast over de juridische en financiële aspecten van een gemeenschap. Zijn gouden tip is bevraag elkaar. Wat is belangrijk voor jou? Deels hebben we dat natuurlijk al wel gedaan maar het wordt nu nog belangrijker. Hoe wil je dat je woonomgeving eruit ziet. Wat geeft jou energie, waar ben je goed in, wat is voor jou belangrijk etc. Leer elkaar goed kennen. Hij noemde: Oersterk kerngezond is zielsgelukkig. (boek? initiatief?)
Godert gaf ook te pas en te onpas informatie, een echte netwerker die ook veel weet. o.a. noemde hij Henry Mentink, die wij ook kennen. Hij gaat binnenkort met de kruiwagen met aarde naar Parijs lopen om aandacht te vragen voor hoe we omgaan met de aarde. Hij loopt natuurlijk via Den Bosch. We zouden kunnen kijken of we iets voor en met hem kunnen doen. Godert gaat die tocht op film vastleggen. Op de site van het Veerhuis kun je er meer over lezen en ook over hoe je kunt ‘meelopen’. (zonder dat je de tocht echt mee loopt)
Ontmoeting, spel en plezier zijn ook altijd belangrijke onderdelen van het weekend. Daar kunnen we nog veel van leren. Wat mij betreft een grote behoefte om dat meer te integreren in onze activiteiten en daar wil ik me ook voor gaan inzetten, als daar ruimte voor is.
Een mooie ervaring was om in 2 tallen, ‘we-space’ te creeeren. Wie dat wil ervaren, nodig ik uit om dat met mij uit te proberen. Wat mij betreft een sleutel tot gezond met elkaar in contact blijven, zonder ‘gedoe’. Helend en bekrachtigend was mijn ervaring.
Er was ook een spreker van Artabana, een organisatie die op een verbindende manier zorg voor elkaar op allemaal manieren zelf onderling regelt. Een mooie intentie maar het resoneerde niet met mij. Ik denk dat er initiatieven zijn die meer bij ons passen. Bewuster, ecologischer en subtieler zal ik maar even zeggen.
In een groepje hebben we het gehad over de 9 domeinen van Bob de Wit. Hij heeft een boek geschreven Society 4.0. We hebben gekeken naar de mogelijkheden om daarbij aan te sluiten. Hij wil toe naar een lokaal georganiseerde maatschappij en doet dat aan de hand van die domeinen, zoals energievoorziening lokaal, voedsel, leren/ontwikkelen, etc. An-Elisa, die is met een groep in Zutphen daarmee bezig en bracht het in.
Superuse, een bedrijf die hergebruik van materialen inzet bij de bouw.

Dit was het even wat mij betreft.
Eleonora