GEN-Netwerkweekend zomer 2019 in Ecodorp Bergen 

door Terra de Graaf, ecodorp Noordeland

7 juni ontmoeten de ecodorpen elkaar weer voor een netwerkweekend, dit jaar in Ecodorp Bergen in een grote roze yurt. Het weer belooft onstuimig en mooi te worden. 

Als mede organisator, wijs ik de mensen allemaal binnen een bed toe. Bedoeling was om in tentjes te slapen, het is immers zomer! Echter de eerste nacht is het weer zo stormachtig, dat we besluiten kamperen af te raden. Het lukt zowaar om alle 26 deelnemers binnen een slaapplek te geven, met dank aan de Bergenaren! Het weer blijft onstuimig, en dan heb ik het over de zaterdag. Volle zware wolken willen geleegd worden, en het liefst boven ons. Gelukkig hebben we een yurt met veel ruimte en een kachel, die we kunnen stoken. Gezellig en warm! 

Kennismaking en Peer-to-Peer learning

Zaterdagavond begint met een kennismakingsspel: het ‘Ecodorpen-bingo’. Een kaart met 16 vragen moet iedereen invullen, wie het eerste klaar is krijgt een prijs. Vervolgens zitten we bij elkaar met de eigen groep ecodorpers, er zijn er 17(!) initiatieven aanwezig. Ieder krijgt een kaart om hun grootste uitdaging op te schrijven. En vervolgens wordt deze kaart aan alle andere groepjes doorgegeven, die er een advies of tip op zetten. Ieder project krijgt dus 17 tips voor hun grootste uitdaging! 

Open Space

De rest van het weekend staat in het teken van Open Space. De ruimte is open om iets van ieders expertise aan te bieden en te delen. Er komen drie rondes die dag en er wordt flink gewerkt en uitgewisseld middels allerlei workshops aangeboden door de deelnemers zelf. 

Bestemmingsplan Ecodorp

Een voorbeeld: Jan Cuperus van ecodorp Bergen en ik (Noordeland) geven een workshop over het tot stand komen van onze bestemmingsplannen. Met een groep van rond de vijftien mensen praten we hier over (en over andere zaken, zo gaat dat, en dat is ook erg fijn). Belangrijke speerpunten zijn: 

  • Zoek bij voorkeur en voor de medewerking een locatie uit waar de gemeente al jaren niets mee kan, en dus graag wil dat er iets moois gebeurt. 
  • Zorg dat je de dus de gemeente en de provincie meekrijgt, ga gesprekken met ze aan, als je zelf duidelijk een plan hebt. 
  • Vergeet de buurt niet, zeer belangrijk! Als je buurt ook als vrienden weet te krijgen is dat ook het halve werk. ( geef informatie , en verwen ze met lekkernijen, luister naar hen, betrek ze erbij) 

RooBeek uit Emmen heeft Ecodorp Bergen en Noordeland geholpen met het bestemmingsplan op papier te krijgen, en we hebben zelf heeeeeel veel werk verricht, zodat het betaalbaar bleef. Het bestemmingsplan van Noordeland ligt nu ter inzage. Als het uiteindelijk goedgekeurd worden, krijgen we de bestemming “Ecodorp” en dat is toch wel de primeur van Nederland ( en wellicht zelfs in Europa…) 

Nog veel meer is er gedeeld in de open space rondes. Thema’s als Luisteren met je Hart, Nieuw Schoolsysteem, Mindmap maken, de Waardewissel, Freeflow Education, Tankdrumconcert and Guasha massage kwamen langs. 

Zaterdagavond: Ecodorpenpanel en opnieuw Open Space

3 Stoelen worden klaargezet in de yurt voor het Ecodorpenpanel: ‘Wat je altijd al wilde weten over ecodorpen’. Afwisselend nemen steeds 3 ecodorpers plaats op deze hot seats en trekken een vraag uit de hoed: ‘hoe ga je om met nieuwe mensen’, ‘wat te doen met relaties in het ecodorp’, ‘hoe is het eigendom geregeld’. Allerlei vragen passeerden de revu en de antwoorden waren van informatief tot hilarisch..

Later op de avond was er opnieuw Open Space en gingen mensen in kleine groepjes doen waar ze zin in hadden. Zo ging ik met een aantal naar zee, waar drie dapperen onder ons er ook werkelijk ingingen, ondanks de woeste zee en de kou, het was gelukkig ondertussen wel droog. Anderen waren druk in gesprek en er werd in de yurt gedanst.

 

Zondag 9 juni: Verslag van GEN-Nederland en introductie van vier nieuwe kringen

Hadden we de zaterdag nog paraplu’s en regenjassen nodig, stond het terrein blank, mochten we vandaag onze zonnebril en zonnehoed tevoorschijn halen. Wat een genot! Veel buiten zijn we vandaag, horen alles over wat er binnen GEN allemaal gebeurt, worden er nieuwe plannen gesmeed, nieuwe mensen gevraagd om mee te gaan doen. Op 4 flappen wordt onderzocht of er interesse is in 4 nieuwe kringen binnen GEN: de thema’s ecologie (voeding & landbouw en bouwen & wonen), nieuwe economie, sociale dimensie en gemeenschapsvorming en spiritualiteit en wereldbeeld. Verderop in deze nieuwsbrief doen de deze nieuwe kringen verslag en een oproep om mee te doen!

Samen klussen

Als laatste gaan we nog met de hele groep twee klussen aanpakken die voorbereid zijn door de mensen van Bergen. Het strandje bij de plas weer strandje maken! Hier gaan we toch wel met een man/vrouw/kind ( ja ja er waren ook kinderen dit keer, wat erg goed bevallen is voor het zomerweekend) of 15 aan het werk. Als toetje mogen we na het werk ook vieren, en de meeste nemen dan ook een heerlijke plons in het water. Het strandje is zo goed als schoon! 

De andere ploeg gaat gras harken wat gemaaid is, dit mag in het bos gegooid worden wat er tegen aan ligt, zodat het daar verder kan verteren. 

Ik weet dat ik een keer in de yurt heb gezeten en dat ik de mensen even telden en constateerde dat er 12 mannen en 12 vrouwen waren, dat is wel eens in weekenden anders geweest ( bv 22 mannen, 5 vrouwen…) dus er was evenwicht. En dat was er ook in de groep en in dit weekend, een mooie balans van mensen en activiteiten. Wel werd er geopperd op de zaterdagen ook iets creatiefs te kunnen doen, ter afwisseling van het praten, deze tip wordt meegenomen. 

Ik heb het reuze naar mijn zin gehad. En zoals zo vaak als ik weer wegga, de gedachten, hoe zou het zijn als we met al deze ecodorpers op EEN plek ook werkelijk een dorp zouden mogen neerzetten. Echter, dat is niet de bedoeling, een ieder van ons gaat weer terug naar zijn of haar eigen initiatief, vol met inspiratie, nieuwe kennis en ideeën, om te delen in ieders eigen groep. 

Tot in de winter. 

Hartegroet, Terra de Graaf