Voor de tweede keer fietste ik vanuit Zwolle naar Dalfsen om weer een dag op het Living Village Festival te mogen mee maken, waar ik vorig jaar voor de eerste keer een bezoek aan had gebracht. Alleen al de fietstocht langs de Vecht vroeg in de morgen, is een bezoek aan Dalfsen waard. Het fietspad bovenop de dijk geeft je een prachtig uitzicht over het landschap. Als je Dalfsen in fietst zie je in de verte al de tippies en yurts van het LivingVillageFestival liggen. 

Dit jaar had ik me opgegeven als vrijwilliger om te helpen op het Transitieplein en/of bij de GEN-NL tent. 

Op het zonovergoten terrein was het al een drukte van belang, de verwachting stond op 2500 bezoekers vandaag (zaterdag). Ik had er zin in; me onder dompelen tussen gelijk gezinde mensen die allemaal willen bijdragen om de wereld een stukje mooie te maken, door bewuster te gaan leven, stil te staan bij waar we mee bezig zijn, alternatieven te bedenken en aan te dragen, en vooral samen te zijn en te vieren. Het programma was heel uitgebreid met vele activiteiten op de verschillende terreinen: Eco-Transition Area, Temple Grounds, Monkey Town, Machine Elves, Village Square, Sjamandada, Kids Village, Valley of the Horses, en nog meer. Allen hadden doorlopend workshops op het gebied van zelfvoorzienend, bewustzijn, art, gemeenschap en music. Vier dagen lang kon je van dit alles genieten. Ik had maar een dag gepland inclusief vrijwilligerswerk, dus dat zou nog een hele taak worden om een keuze te maken uit de vele aanbiedingen! 

Eco transition Area was leuk opgezet, georganiseerd door Mieke Elzinga en Jaïrus Brandsma met hulp van een club jongeren die allen betrokken waren geweest bij een EVS (European Voluntary Service) programma in het buitenland, uitgezonden door GEN-NL. Een groep enthousiaste jonge mensen bij elkaar. Er stonden vier tenten Economy, Social, Ecology en Worldview. De vier pilaren waaruit een Community (Ecodorp) is opgebouwd. In de tenten kon je de hele dag door aanschuiven bij een workshop, allen met betrekking op hun specifieke pilaar. Er waren vele inspirerende sprekers. Een glimp hieruit: Mieke Elzenga met Erfdelen, Petra Maartense met Eerherstel, Hendry Mentink met de Aarde op de wereld Erfgoedlijst, Monique Wijn met eetbare wilde planten, Fred-Jan van Twigt met Sociocratie, Marjanne van Ruyven met GemeenschapsKracht, Paul Hendriksen met Transitie-initiatieven, Bas Visser met omgang met overheden, Marc Siepman met alle kleine beestjes helpen, Jaïrus Brandsma met Connect, yourself, together, nature. 

Ik had mezelf gecommitteerd om mee te helpen in de GEN-NL tent. Voor de tent was een gezellig zitje gecreëerd met twee bankjes. In de tent werd informatie gegeven over alle Nederlandse initiatieven van van Ecodorpen en Ecowijken. Het was in kaart gebracht en er was een lijn gespannen met A-4tjes waarin de initiatieven zich presenteerden. Ik telde zo’n 35. Op een tafeltje lag info over twee Ecodorpen die nu mensen zochten; Ecodorp Heteren en Ecodorp Noorderland met intake-lijsten. Voor de rest info en flyers van de initiatieven in Nederland. We waren met voldoende vrijwilligers om de info-tent te bemannen. Er liepen de hele dag mensen in en uit, de meeste zijn vooral geïnteresseerd in wat er nu speelt. Hoeveel Ecodorpen zijn er? Waar zoeken ze mensen? Hoe kun je kennis maken? Fijn om mensen te vertellen wat er al is en wat de rol van GEN-NL is. Ik word blij van de verandering die gaande is, dat steeds meer mensen op zoek zijn naar nieuwe vormen van wonen en leven in een gemeenschap. En die groep groeit.

Ik had ook nog tijd om een workshop bij te wonen en rond te kijken. Wat bestaat er dan al veel en wat zijn er veel mensen bezig om deze wereld een beetje mooier te maken. Lekker slenteren op blote voeten van activiteit naar kraampje naar smoothie-bar naar tinyhouse in aanbouw naar blikjes-recycle mogelijkheden naar …. een dag is te kort! Vooral de openheid op het festival voelt fijn, we gaan gemakkelijk met elkaar in gesprek, met elkaar in verbinding. Geïnspireerd en voldaan stapte ik weer op mijn fiets, om met nog meer aandacht te genieten van de fietstocht van Dalfsen naar Zwolle. 

Petra.