Het eerste dat me opvalt is dat het element VUUR zeer sterk vertegenwoordigd is, met alle drie de vuurplaneten Zon, Mars en Jupiter, plus de Ascendant, Saturnus en Uranus in Ram, Leeuw, dan wel Boogschutter, de drie vuurtekens. Het Ecodorpennetwerk is daarmee een bijzonder gedreven, idealistische en daadkrachtige organisatie, die op buitenstaanders goed georganiseerd en zeer zelfverzekerd overkomt, om niet te zeggen trots en wat dominant. Een club waar je niet omheen kunt; deze mensen weten precies wat ze willen en zullen niet rusten voor ze het bereikt hebben.

Het doorzettingsvermogen van het netwerk is enorm. Dat is natuurlijk een heel grote kracht, maar tegelijk kan het ook een valkuil zijn. Met zoveel heilig vuur kun je jezelf in je enthousiasme wel eens voorbij lopen, en teveel voor de muziek uitlopen. Ook bestaat het risico dat je in het bestuur te maken hebt met een heleboel kapiteins op één schip. En zie dan maar eens op dezelfde koers uit te komen.

 

Ik heb begrepen dat het hoofddoel van het nieuwe netwerk communicatie is, bruggen slaan tussen de diverse ecodorpinitiatieven. Communicatie valt in de astrologie onder het element LUCHT, element van heldere gedachten, praten, leren en relativeren, brainstorms en humor. Nu is het interessante dat dit element grotendeels ontbreekt in deze horoscoop. Er staat geen enkele planeet in lucht, niet in de tekens (aanleg) en ook niet in de huizen (omstandigheden). Gelukkig staat de Maan wel vlakbij het teken Tweelingen; dat geeft wel enige compensatie. En, heel treffend, allebei de punten die te maken hebben met de opdracht, het hogere doel van de club (het Gelukspunt en de Noordelijke Maansknoop, dit voor insiders), staan in Weegschaal, het teken van harmonie, bruggen bouwen, verbinden, én in huis 3, het huis van de communicatie. Conclusie: het is bijzonder belangrijk voor het netwerk veel aandacht te besteden aan communicatie (trainingen?), brainstorms, en zeker ook luchtigheid en humor, om steeds beter te leren echt naar elkaar te luisteren en niet te blijven hangen in je eigen stokpaardjes.

 

Verder zijn er enkele duidelijke verwijzingen naar het element WATER, gevoel, kwetsbaarheid. Ook hier kan sprake zijn van een valkuil. Het netwerk maakt zo’n sterke en zelfverzekerde, superieure indruk, dat je makkelijk kunt vergeten dat deze mensen van binnen op een bepaalde manier ook heel gevoelig zijn, en niet altijd álles even goed weten en georganiseerd hebben. Er kan sprake zijn van plotselinge teleurstellingen, verwarring, (over)gevoeligheid, faalangst… waarschijnlijk vooral veroorzaakt doordat de betrokkenen ieder voor zich lange tijd min of meer op een eilandje hebben gezeten. Iedere idealist en pionier kent dat gevoel van eenzaamheid wel: je tijd vooruit zijn, niet (voldoende) gezien/begrepen worden door je omgeving, vechten tegen de bierkaai…

 

Op dit moment is het tij heel snel aan het keren. Het ziet er beter dan ooit uit voor de ecodorpenbeweging, dus die oude gevoelens van teleurstelling en pijn zijn in principe niet meer nodig. Maar dat wil niet zeggen dat ze een, twee drie over zijn binnen de nieuwe context van een netwerk. Af en toe kunnen ze opeens weer ;pijnlijk de kop opsteken. Het is belangrijk daar compassie mee te hebben, te accepteren van elkaar, en zeker ook van jezelf, dat je niet alles hoeft te weten, en eraan te wennen dat je ook niet alles meer alléén hoeft te doen, hoezeer je dat waarschijnlijk ook gewend bent (geweest). Loslaten is een kunst; vertrouwen hebben in de samenwerking; diep in je hart voelen dat je samen echt véél meer kunt dan in je eentje… mits je ontdekt hoe je met elkaar echt goed kunt communiceren en afstemmen.

 

Samengevat: dit is een buitengewoon krachtige horoscoop, met zeer grote mogelijkheden. Als de kerngroep van het Ecodorpennetwerk erin slaagt werkelijk op één lijn te komen en blijven, kan niemand dit vuur weerstaan en staat de ecodorpenbeweging in Nederland en ver daarbuiten een zeer grootse toekomst te wachten. Hoe dan ook. Maar… zoals ik boven schetste gaat dat niet helemaal vanzelf. Dus… niet TE hard van stapel lopen; genoeg ruimte inbouwen voor relativering, afstemming, luchtigheid, gevoeligheid.. en niet te vergeten aards genieten.

 

Het vierde element, AARDE is redelijk vertegenwoordigd, vooral door Venus in haar eigen teken Stier, van geduld, het goede leven, puur natuur en werken met je handen. Tastbare resultaten. Heel belangrijk daar ook genoeg aandacht aan te besteden. Je kunt nog zoveel vuur hebben, zonder brandstof (aarde) kom je niet ver en slaat het vuur dood of gaat zichzelf verteren. Leuke uitdaging voor jullie: dit enorme potentieel goed gronden en werkelijk productief maken. Ik wens jullie daarbij heel veel succes!

 

Hein van Elteren, astroloog en schrijver

tevens tweemaal medeorganisator van het openingsritueel op het Ecodorpenfestival.