Bij het starten en leven in een ecologische gemeenschap heb je als initiatief veel uit te zoeken met elkaar. Allereerst hoe start je nu zelf zo’n groep. Hoe kom je van droom naar realisatie? Wat komt daar allemaal bij kijken?

Het is fijn als er dan een soort handboek is waar in stapsgewijs allerlei aspecten worden uitgelegd die in dit proces van toepassing zijn. Zaken zoals visie voor ecodorpen, duurzaam bouwen, duurzame techniek, wetgeving, vrijstelling voor bouwbesluiten, rechtsvormen, juridische aspecten, conflicthantering, besluitvorming, organisatie structuren en rituelen en ceremonies binnen een ecodorp. Vanuit het ecodorpennetwerk willen we een handboek gaan arrangeren waarin de kennis en ervaring vanuit bestaande ecodorpen en initiatieven willen delen met elkaar. Dit handboek kan een handige tool zijn bij het schrijven van onder andere visiedocumenten. Daarnaast is het een handige gids waar overzichtelijk alle informatie rond ecodorpen staat beschreven. Het geeft tevens informatie over de bestaande ecodorpen in Nederland en een aantal grote ecodorpen in Europa. Het kan helpen bij keuzes die gemaakt moeten worden binnen ecodorpen.

 

Met een kleine groep mensen zijn we gestart met dit initiatief. We zijn nu in kaart aan het brengen welke wensen en behoeften er zijn rond dit handboek. Zo vinden we het fijn om te weten of er een vraag is naar een handboek. En wat er dan in zou mogen komen te staan. Daarnaast denken we erover om een voorfinanciering te vragen via crowdfunding.

 

Zou je ons mee willen helpen om antwoorden te vinden op deze vragen? Dat kun je doen door onderstaand enquête in te vullen. (https://nl.surveymonkey.com/r/VNJRW7G). Mocht je nog vragen, opmerkingen of suggesties hebben rond het handboek, dan kun je ons bereiken via dit contact adres: info@ecodorpennetwerk.nl.