Wat hebben oranje gewaden, gitaar muziek, naakt in de sauna en stiften met elkaar te maken? Niet veel, zou je in eerste instantie kunnen denken! Laten we een sprong in de tijd maken. Maandag 17 september zijn er vijf avonturiers van GEN-NL ter auto naar Denemarken gereden om aldaar in de Ashram genaamd “Ananda Gaorii” een (kleine) week lang een “Graphic Facilitation” cursus te volgen.

 

Graphic Facilitation – Grafische Facilitatie

Facilitation is het begeleiden van groepsprocessen en grafische facilitatie is het uitbeelden van het groepsproces met behulp van symbolen, tekeningen en geschreven tekst. Dit wordt vaak gemaakt als het groepsproces bezig is, zoals op een flapover. Soms kun je het gebruiken om iets voor te bereiden, zoals bij een agenda of bij het ontwerpen van een infographic.

 

Ervaring van de cursus

Tot zover helder wat er geleerd is, maar hoe hebben de deelnemers van GEN-NL de cursus ervaren? Voor Kyra is het een hele leuke en nuttige manier van werken, alleen het vergt wel oefeningen. Zonder oefeningen wordt het “Quick like a bunny” tekenen lastig. Manouk voegt daar aan toe dat voor haar “content is king” is blijven hangen, dus de inhoud van de tekening kan erg veel waarde toevoegen om een bepaald verhaal of verslag te verhelderen. Voor Kelly is het vooral een avontuur geweest om (nog) sneller te leren tekenen. Bram is blij om een tool te hebben geleerd die ingezet kan worden tijdens groepsgesprekken. Ten slotte zegt Ashley dat “de workshop aan het einde hielp om alles wat we geleerd hadden meteen in praktijk te brengen”.

 

Buiten de cursus

Naast dat er (bijna) iedere dag gewerkt is aan het verder verfijnen van de grafische faciliteer vaardigheden is er genoeg ruimte geweest om de andere deelnemers te ontmoeten en beter te leren kennen. Zo zijn er iedere avond verschillende activiteiten georganiseerd zoals, een kampvuur, een ecstatic dance, een pictionary avond en hebben een groot deel van de deelnemers op de laatste dag zelf gezamenlijk een sauna gedeeld waar liedjes en verhalen verder verteld.

 

Wat Kelly het meest is bijgebleven is hoe wij met zoveel verschillende mensen, met verschillende culturen, gebruiken en taal, in harmonie hebben samengeleefd. Iedereen was vriendelijk begripvol en het was erg gezellig. Kyra beaamd dit, de hartelijke en open sfeer tussen alle deelnemers, de relaxte docenten en er is veel gelachen. Manouk voegt daar aan toe dat haar het community gevoel het meest is bijgebleven. Bram is het hier helemaal mee eens, al zal hij nooit meer het lekkere eten dat iedere ochtend, middag en avond geserveerd werd vergeten. Ashley sluit af met de zin “en dat allemaal in een prachtige en rustige omgeving als dat van het Ananda Gaorii centrum”.

 

Tot slot

Kort samengevat is de Graphic Facilitation cursus voor alle deelnemers van GEN-NL heel goed bevallen en wordt er met veel plezier teruggeblikt op de tijd in de Ashram, waar iedere ochtend verschillende dada’s, de spirituele leiders van Ananda Gaorii, in hun oranje gewaad gitaar muziek maakte en daarna gezamenlijk gingen mediteren.  Baba nam kevalam ☺