Netwerkweekend ‘Wij en de Wereld’:

Extinction Rebelion, Paul Hendriksen, Aardehuis Olst

Paul faciliteerde het gesprek over hoe we de ecodorpen-beweging en de klimaatbeweging meer met elkaar kunnen verbinden. Er zijn namelijk veel overkoepelende doelen en tactieken. Binnen Extinction Rebellion is bijvoorbeeld ook ruimte voor het uiten van emoties van verdriet, rouw en boosheid rondom de klimaatcrisis. Ook werkt de beweging, net als ecodorpen, aan het creëren van een regeneratieve cultuur. Daarnaast biedt het verbinden van ecodorpen met de klimaatbeweging de kans om zichtbaarder te worden als GEN-NL. Ecodorpen hebben vaak ruimte om groepen zoals Extention Rebellion  te faciliteren. Zo kunnen de twee groepen elkaar op een fysieke manier ontmoeten en ideeën vermengen. Bijvoorbeeld, ecodorpen kunnen een activisme retraite weekend of week houden. Hier kan GEN-NL in helpen in de organisatie. Zo kunnen de activisten ook regenereren en ondersteund voelen. Tenslotte hebben mensen over de hele wereld de behoefte om verbinding te ervaren met de natuur en elkaar.

Uit de brainstorm zijn de volgende ideeën naar voren gekomen. We zouden als GEN-NL partner of mede-organisator kunnen worden van klimaatprotesten (met de landelijke Klimaatmars als laagdrempelig voorbeeld). We zouden een manifest kunnen schrijven met onze eigen doelen en politieke eisen. Bijvoorbeeld rondom de vraag; Welke prikkels en welk beleid hebben wij nodig om meer ecodorpen te kunnen realiseren? En waarom is dit zo urgent? Hoe maken we ecodorpen meer activistisch? Hoe kunnen we GEN gebruiken als retraite oord voor de strijders van het licht?

Tot slot kunnen we activiteiten en workshops faciliteren in ecodorpen die bijdragen aan regeneratie van activisten en aardebeschermers. Binnenkort gaan we verder nadenken over de invulling hiervan!