Datum/Tijd
Date(s) - 28/10/2021
19:30 - 21:30

Categorieën


Drie experts, Fedde Jorritsma van Land van Aine, Ferdi Hummelink van de Aardehuizen en Ward Oud van Klein Oers zijn inleiders en leiden de avond over het aanleggen van zelf/samenvoorzienende NUTS voorzieningen. We inventariseren wat mogelijk  en onmogelijk is. En hoe maken we het onmogelijke mogelijk?

Het opzetten van een ecodorp of -gemeenschap is een hele klus. Allerlei wet- en regelgeving is niet afgestemd op burgerinitiatieven, samen zelfvoorzienend of offgrit samenleven. In een gesprek met het Ministerie voor Binnenlandse zaken kwam als optie naar voren om ecodorpen een status aparte te geven: een huishouden met een aansluitpunt aan de poort voor nuts-voorzieningen, waarbij de groep onderling de energie, water etc. regelt. Is dit een oplossing om samen zelfvoorzienend te worden? Waar lopen we nog meer tegen aan? En kunnen we elkaar versterken in de lobby?

Tijdens het gesprek op 6 september 2021 met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningszaken blijkt dat veel thema’s van ecodorpen bij de beleidsmakers onbekend zijn. Het beleid is gericht op generieke, vaak industriële, grootschalige oplossingen. ‘Samenvoorzienend leven’ is een nieuw en onbekend begrip. Regelgeving gaat uit van individuele huishoudens: collectieve huishoudens met een collectieve meter of een aansluiting aan de poort is onbekend.

Zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om een aparte status te krijgen om deze zaken gezamenlijk te gaan regelen? Veel zaken moeten op lokaal niveau met de gemeente geregeld moeten worden, maar deze kennen de kansen, mogelijkheden van en samenwerking met burgerinitiatieven als ecodorpen vaak onvoldoende. Waar lopen we tegenaan op het gebied van bouw en nuts-voorzieningen en hoe kunnen we samenwerken? In deze kennissessie gaan we in op de wettelijke uitdagingen in de bouw en bij de NUTS (water, energie en sanitatie) waar ecodorpen en -gemeenschappen tegen aan lopen.

Hoofddeel van de avond is het uitwisselen in themagroepen met als doel delen van ervaringen en inventariseren kansen voor samenwerking en juridische stappen.