Datum/Tijd
Date(s) - 20/08/2021 - 21/08/2021
10:00 - 17:00

Categorieën


   

Henry Mentink en Paul Hendriksen nemen je mee in elk hun eigen benadering van een nieuwe economie. Henry Mentink behandelt nieuwe modellen voor de economie, “kan het anders”, de Uno-box en het deelgenootschap. Paul Hendriksen geeft workshops over lokale economie en Transition Towns. We bezoeken en proeven ook het lokale ‘soepcafe’ en krijgen een rondleiding bij Aardehuizen.

Henry Mentink

Henry Mentink heeft meerdere organisaties opgezet, met steeds het idee om het ideaal te verbinden met een zodanig zakelijke invulling dat die ook passend is voor dat ideaal. Zo bouwde hij  in 93/94 de eerste professionele wereldwinkel en  startte in 1993 het eerste not-for-profit deelauto bedrijf nu bekend onder de naam MyWheels. Die kennis en ervaring past hij nu toe vanuit het Veerhuis in Varik in een heel dorp; zie de animatiefilm op www.veerhuis.nl. Hij was Global Development Director voor de Club van Boedapest. Zijn missie is om bewustzijn en liefde een praktische plek te geven. Hij ontwikkelde het eerste 3D bedrijfsplan ter wereld (de UNO-box met Bronplan) en een nieuwe organisatievorm die niet juridisch is (dus makkelijker vorm te geven) en toch aan de wettelijk eisen voldoet. Het is bekend geworden als het DeelGenootschap.

Paul Hendriksen

Paul Hendriksen is medeoprichter en voorzitter van het bestuur van Transitie Nederland en initiatiefnemer van Transition Town Deventer en Olst In Transitie. In 2006 richtte hij  Vereniging Aardehuizen Oost Nederland en bouwde in 2012-2015 als coöperatie 23 woningen en een buurthuis in Olst. Het concept van aardehuizen is een Nederlandse variant op het earthship-concept: volledig zelfvoorzienende woningen gebouwd met herbruikbare en natuurlijke materialen. Het bouwproject is gerealiseerd met de hulp van bijna 2000 vrijwilligers uit 27 landen wereldwijd. Hij ontwikkelde een cursus Sociale Permacultuur en is als trainer en facilitator betrokken bij het internationale gemeenschapsprogramma CLIPS  van het Global Ecovillage Network (GEN) en was medeoprichter en bestuurslid van GEN Nederland. Momenteel is hij op nationaal niveau actief om Extinction Rebellion als beweging in Nederland te vestigen. In 2011 en 2012 stond hij hoog in de Duurzame 100 van Trouw, een landelijke lijst van de honderd meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid.

 

Locatie: Aardehuizen

Rietgors 22, 8121JZ Olst

Prijs: € 75,-, inclusief overnachting, workshops en rondleiding bij de Aardehuizen. De warme maaltijd in het soepcafé betaal je zelf (paar euro).

Aankomst: Vrijdag v.a. 9 uur welkom, start om 10 uur. Afsluiting zaterdag 17.00u.

Meenemen: Eigen tentje, 1x ontbijt en 2x lunch en slaapbenodigdheden.