Festival_kring (Medium)

Het rommelt nog de verte, donkere wolken trekken over. Met circa 120 mensen staan we hand in hand in een grote kring, de regen druppelt nog wat na. Iedereen kijkt naar boven. En ondertussen ook nieuwsgierig naar elkaar. Wie ben jij? Wat gaat deze dag ons brengen? En terwijl  Leo de gitarist zijn tweede lied aanheft breekt een voorzichtig zonnetje door…

 

Doel van het Ecodorpenfestival is dat mensen die betrokken zijn bij ecodorpprojecten en –initiatieven een dag bijeen komen voor onderlinge informatie, inspiratie en ontmoeting. Het thema van dit jaar was bevrijding.

Uiteindelijk werd op een zonovergoten Vlierhof voor de derde keer het Ecodorpenfestival 2015 gevierd. Een groep vrijwilligers uit verschillende landen had er een week lang aan gewerkt zodat de plek er op en top uitzag met een feestelijke entree, een cirkel rond het vuur, een koffie-, thee- en taartentent en verschillende mooie workshopruimtes.

 

Na de muzikale ontvangst en praktische tekst en uitleg over het programma gaf voorzitter Henry Mentink een korte toelichting op doel, visie en stand van zaken van het Ecodorpen Netwerk Nederland. Jac Hielema vertelde over de activiteiten van de Land of Seatle (je kunt de aarde niet bezitten). Vuurman Sieberen en twee kinderen staken het centrale vuur aan. Als verrassing kwam er ook nog een heuse pipowagen met paard en ezel het terrein opgereden.

In de ochtend een viertal workshops rondom het thema bevrijding: bevrijding van de aarde/grond (Jac Hielema), bevrijding van innerlijke overtuigingen (Anke van der Wolf), sociocratie, bevrijding van vaststaande sociale structuren (Fredjan Twigt) en bevrijding van de aarde (Marc Siepman).

 

Na een gezamenlijke biodanza workshop voor de liefhebbers genoten we van een heerlijke potluck lunch. Wat was het fijn om her en der in de boomgaard en rond de boerderij overal ontspannen groepjes mensen bij elkaar te zien zitten! Deze open en ontspannen sfeer zette zich voort in het middaggedeelte dat geheel volgens Open Space werd ingevuld: iedereen kon iets inbrengen en de ‘voeten’ van de deelnemers bepaalden aan welke activiteit ze wilden meedoen. Er was discussie en dans, een rondleiding door de tuin, presentaties van verschillende projecten, workshops en natuurlijk volop ruimte voor informeel samen-zijn.

 

Tijdens de afsluitende ronde werden er veel mooie dingen gezegd. Niet alleen gingen de aanwezigen naar eigen zeggen  bevrijd, maar ook blij, verbonden, geïnspireerd, warm, licht en vol liefde naar huis. Met veel getrommel en wat gedans werd de dag afgesloten.

Gemeenschapsvorming (Medium)

 

Met dank aan Sieger, Florence, Ben, Wim, Monique, Kyra en het team van de Vlierhof