door Petra Schepens

Ook bij de ErasmusPlus projecten (Youth Exchanges en  European Solitarity Corps) hebben de coronamaatregelen ervoor gezorgd dat bijna alle projecten zijn afgelast of uitgesteld.

Jammer, en voor velen een teleurstelling. Juist in deze tijd zien we een toename in de behoefte om je blik te verruimen, in de breedste zin van het woord. Jongeren voelen, zien, verlangen naar een ander soort samenleving …. en willen daar actief een steentje aan bijdragen. Een uitwisseling is vaak een eerste stap tot verandering, geeft inzicht en bekrachtig eigen keuzes. Je bent voor een kortere of langere periode ondergedompeld in een Ecodorp in Europa, waar belangrijke levensthema’s deel uitmaken van het programma, waar je wordt omgeven door betrokkenen en gelijkgestemden.

We zien jongeren terugkomen en voelen/zien de impact die het heeft, waardoor er vaak een verandering van de levenskoers ontstaan of bevestiging van eigen keuzes.

Het ESC-project van Nature Community afgelopen zomer (juli en augustus), mocht wel doorgaan. Jongeren uit 7 Europese landen (Rusland, Turkije, Nederland, Finland, Griekenland, Tsjechische Republiek en  Duitsland) kwamen bij elkaar in deze SummerCamp. Ze hielpen het Ecodorp bij o.a. de renovaties van gebouwen, voorbereiden van kleine evenementen, veganistisch koken, tuinwerk, compost toiletten, buiten douches en keukens bouwen. De jongeren dompelden zich onder in het leven van het Ecodorp. Melissa, Ciska en Bram werden uitgezonden vanuit Nederland.

We hopen dat vele projecten weer kunnen worden opgepakt in 2021, velen staan in de wacht om weer opgepakt te worden. Ook zo het Youth Exchange project georganiseerd in eigenland, in Ecodorp Bergen, in augustus.

Contactpersonen voor deze projecten zijn: Ciska, Pepijn, Jennifer en Petra.

Mocht je vragen, interesse of ideeën hebben, we horen ze graag!

Stuur een mailtje naar info@gen-nl.nl