Youth Exchange / jongeren uitwisselingsprojecten.

Het is een project dat wordt opgezet voor en met jongeren in de leeftijd van 13 tot 30 jaar. Je leert elkaars achtergrond en culturen uit verschillende Europese landen kennen. Je leeft en leert samen gedurende minimaal 5 en maximaal 21 dagen in een “hosting” land die zo’n project aanvraagt. Ondersteund door groepsleiders, doe je mee aan een gezamenlijk, interactief programma, wat onder andere bestaat uit workshops, oefensessies, debatten, rollenspellen, simulaties en buitenactiviteiten. Je bent actief betrokken vanaf het begin van het project en  ontwikkelt vaardigheden door middel van niet-formeel leren. Een uitwisselingsproject biedt een veilige leeromgeving die van grote meerwaarde is , waar je competenties, vaardigheden en talenten ontwikkeld. Daarnaast biedt een jongerenuitwisseling een kader om van gedachten te wisselen en te leren over onderwerpen zoals inclusie, diversiteit en solidariteit. Een leerzame en onvergetelijke activiteit, die je persoonlijke ontwikkeling verrijkt en je blik op onze wereld verruimt.

Trainingen en ontwikkeling van jongerenwerkers

Om de kennis van jongerenwerkers te verrijken worden er door ErasmusPlus internationale trainingen of netwerkactiviteiten gesubsidieerd. Deze trainingen worden ontwikkeld en georganiseerd door Ecodorpen uit anderen landen en duren minimaal 2 dagen tot maximaal 2 maanden. De trainingen kunnen in de praktijk georganiseerd zijn als; internationale seminars, workshops, trainingen met een specifiek thema, netwerkbijeenkomsten, studiebezoeken en andere activiteiten die bijdragen aan de professionele ontwikkeling van jongerenwerkers. Zo wissel je ervaringen uit, ontwikkel je competenties én leg je de basis voor toekomstige samenwerking.

Binnen GEN-NL is Ciska van Stuijvenberg contactpersoon voor deze uitwisselingen en trainingen.

Ze stelt zich voor:

Pas in maart 2018 heb ik de Ecodorpen movement ontdekt, daarvoor was ik ook al wel geïnteresseerd in duurzaamheid maar pas tijdens de Youth Exchange in het Ecodorp Findhorn in Schotland ontdekte ik ook de community kant van duurzaamheid. De verbinding die we als kleine community voor 2 weken met elkaar hadden en de verbinding met de rest van het universum. Ik wou the Global Ecovillage Network verder ontdekken en toen heb een jaar als EVS (het voormalige ESC) in het GEN Europe kantoor met communication gewerkt. Als communicatie vrijwilliger ben ik toen ook meegegaan naar de Ecodorpen conferentie in Estland. Daar voelde ik me nog meer empowered, zo veel mensen van Ecodorpen over heel Europa die bij elkaar komen om samen te werken aan een betere wereld.

Later heb ik ook meegedaan aan de training voor Youth leader en de training om te leren zelf Youth Exchange projecten te schrijven. Bij deze trainingen was er weer dezelfde magie en voel ik me heel dankbaar dat ik al de mooie mensen daar heb kunnen ontmoeten. Samen met Fanny uit het GEN Europe kantoor hebben we toen ook een applicatie voor een Youth Exchange in Spanje geschreven die Augustus 2019 gehouden is.

Hier heb ik geleerd dat dromen echt realiteit kunnen worden en ik zou graag andere jongeren willen ondersteunen om ook zo in contact te komen met de Ecodorpen movement.

Nu ben ik 20 jaar oud en studeer ik European Studies in Den Haag, werk online met NextGEN Europe en met GEN Nederland als contactpersoon voor de uitwisselingen en trainingen van Yes to Sustainability.

Voor meer informatie en opgeven: ciska@gen-nl.nl


Laatste nieuws:

  1. Corona beïnvloedt de jongerenprojecten 04/11/20 by MW - door Petra Schepens Ook bij de ErasmusPlus projecten (Youth Exchanges en  European Solitarity Corps) hebben de coronamaatregelen ervoor gezorgd dat…
  2. Erasmus+ aanvragen voor Jongerenuitwisselingen 28/02/20 by MW - Door: Ciska Stuivenberg en Petra Schepens De deadline voor aanvragen van Erasmus+ projecten is weer gepasseerd; 11 februari 2020. Dat…
  3. Jongeren uitwisselingsprojecten 04/11/19 by beheerder -   Hoe cool is het om een uitwisseling te ervaren in een andere cultuur met andere jongeren op een ecodorp…


Komende projecten:

Geen Evenementen