Door: Pepijn Verbrugge

Ik, Pepijn schreef de onderstaande boodschap naar aanleiding van de Klimaatrebellie in Den Haag, 11-18 oktober 2021. In deze week van Rebellie is er onder andere ruimte voor geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid (zoals een grote blokkade bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat), symbolische acties (zoals een stille tocht voor klimaatslachtoffers) en feestjes (zoals de Discobedience-dansparade). Lees meer.

De crisis is NU. Klimaatrechtvaardigheid is het strijdpunt van onze tijd. De wereld staat in de fik. Mensen sterven op dit moment aan de gevolgen van de klimaatcrisis. De natuur wordt op grote schaal verwoest. We zitten midden in de zesde massa-extinctie waarbij soorten massaal uitsterven, in een ongekend tempo. Dit heeft desastreuze gevolgen voor de toekomst van het leven op Aarde!

Tegelijkertijd draagt het Mondiale Zuiden het minst bij aan het veroorzaken van de klimaatcrisis, maar worden ze het hardst geraakt door de gevolgen (zoals droogte, extreem noodweer, overstromingen, voedseltekorten). Inheemse volkeren zijn tevens slachtoffer van de grootschalige extractie van grondstoffen en het vernietigen van regenwouden.

In solidariteit met gemarginaliseerde groepen, toekomstige generaties en bedreigde natuur (waar wij onderdeel van uitmaken) verzet ik me met Extinction Rebellion Nederland tegen het giftige systeem dat deze onrecht heeft gecreëerd en met man-en-macht in stand probeert te houden.

Het uitbuiten van mens en natuur (=mens) wordt veroorzaakt door een doorgedraaid kapitalistisch economisch systeem, neo-liberalistische politiek en koloniaal denken. Deze week zeggen we fysiek, met onze lichamen, ‘NEE!’ tegen onrechtvaardig beleid en een overheid die haar burgers niet langer beschermd tegen de gevolgen van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

Onze boodschap: BREEK MET HET SYSTEEM!

KOM IN OPSTAND VOOR HET LEVEN!

GEEN GELUL, NU NAAR NUL!