In het kort volgen hieronder de reacties van de ecodorpvertegenwoordigers.

Anton: Een nieuw initiatief in Oosterbeek bij Arnhem, een bejaardenhuis nieuw stijl, met als doel interactie met kinderen en ecologisch koken.

Bouwie van het Levende dorp. Het doel is het bouwen van woningen met levende materialen. Moderne materialen worden gecombineerd met levend materiaal, zodat je uiteindelijk kunt wonen in een levend huis, volledig in contact met de natuur.

Paul Hendriksen van Aardehuis Olst: Vertelt over man uit Holten die een zelfverzorgende boerderij heeft. Een onder de grond woning en hij zoekt medebewoners. Idee is om een geluidswal van dit soort woningen langs een weg te maken. Paul vertelt dat het een aantrekkelijke plek is.

Ecodorp Bergen: Heeft de bouw van een Tinyhouse afgerond. Ecodorp Bergen heeft een lening van 150.000 euro gerealiseerd door middel van crowdfunding. Er is elke week een ruisbijeenkomst, omdat het wat moeilijk is om de groep goed op te bouwen.

Ecodorp Elst: Is in voorbereiding, verder geen nieuws.

Michael van de Michaelshoeve: Vertelt over de Kiemgroep Nederland. Een wijk Oosterwolde in Almere, van ergens tussen de 100 en 200 inwoners, beoogt een samenleving met eigen locale economie, zonder privébezit.

Wieke van ecodorp Groeningen: Doet namens Ecodorp Brabant een oproep: Ze zijn op zoek naar een boerderij om het erf te delen.

Ecodorp Boekel: Heeft een terrein gehuurd voor 10 tijdelijke woningen.. Als dat klaar is, willen ze uitbreiden naar 30 woningen.

Elbert Slikkerveen van Ecodorp Gelderland: Hebben nog geen plek. Ze willen graag 35 ha. in de omgeving van Zutphen.

Henry Mentink van Veerhuis Varik: Zijn bezig het dorp Varik (bij Tiel) weer opnieuw te revitaliseren. In dit geval dus niet een geheel nieuw ecodorp, maar een bestaand dorp transformeren tot een ecodorp. Een mooi iniatief is Het Veerhuis, waar het Village Trade Center is gevestigd. Een plek waar de goede dingen van een gemeenschap, in dit geval Varik dus, samenkomen. Met duurzaamheid, eerlijkheid en sociale rechtvaardigheid als verbindende factoren.

Henk van Ecodorp Akasha: Akasha bestaat uit vijf personen, ze willen eerst een sterke groep. De mogelijkheid om samen te werken in hun atelier in Woudenberg, biedt mogelijkheden om elkaar te leren kennen en voor iedereen ervaringen op te doen. Er worden Open dagen in het atelier georganiseerd. Kijk op Facebook: Ecodorp Akasha.

Nati van ecodorp Noorderland: We zetten gemeenschapsvorming voorop, dan komt de locatie. Nu komt er mogelijk een oude fabriekslocatie beschikbaar en enige andere locaties. Noorderland bestaat momenteel uit tien mensen. Er zijn Open dagen. Marco, stichting OLA. Probeert Flowtowns te realiseren. Behoud van goede oude dorpszaken gecombineerd met het moderne leven staat centraal. Belangrijk verschil met de meeste ecodorpen op dit moment, is het idee van meerdere Flowtowns die met elkaar samenwerken. Maar wellicht is dit aan het ontstaan met het ecodorpennetwerk.. Nog geen locatie. Om ervaringen op te doen en te voelen hoe het samenwonen in een kleine gemeenschap voor je is, organiseert OLA (Organic Licing Association) Summerflowcamp.

IdaValk van Stoutenburg: Dit is een Franciscaans Milieuprojekt, bestaat al 25 jaar en is een spirituele woon-werkgemeenschap. Het huurcontract met Het Utrechts Landschap is afgelopen en het gesprek over een nieuw contract is vastgelopen (80% huurverhoging). Er is onzekerheid over het voortbestaan. Informatie en tips over een nieuwe locatie zijn welkom!

Hans Nusink: Vertelt over een nieuwe initiatiefgroep voor een Ecodorp op Texel. Deze leden zijn er nu nog niet bij, maar wellicht ontmoeten we ze een volgende keer. Hans gaat alle informatie overbrengen.

Zaterdag: ‘Workshops rond het thema techniek’

Zondag:  ‘Nieuws van het netwerk’