VrijCoop is de Nederlandse zusterorganisatie van het oudere Duitse Mietshäuser Syndikat.

Het Syndikat is een vereniging van zo’n 150 woongemeenschappen die elkaar ondersteunen, met name op financieel vlak. Opgeteld zijn de duizenden mensen eigenaar van tientallen miljoenen waarde aan woningen.

Drie keer per jaar komen de leden een weekend bij elkaar om kennis te delen en vooral om nieuwe woongemeenschappen te ondersteunen. Gemiddeld zo’n 300 mensen stemmen dan over leningen van € 12.000 vanuit de vereniging zelf. De woongemeenschappen kunnen op dat moment (of later) ook geld uitlenen aan een nieuwe woongemeenschap. Samen opgeteld kan dat leiden tot een lening van een miljoen!

 

Ecodorp Boekel is het eerste project van VrijCoop, Bajesdorp (A’dam) waarschijnlijk het tweede project. Net als alle andere woongemeenschappen die VrijCoop-project worden, leggen wij vast in onze statuten dat we al het geld dat we jaarlijks overhouden, gebruiken om nieuwe woongemeenschappen te financieren. Over dertig jaar is dat opgelopen tot zo’n kwart miljoen per jaar dat wij mogen uitlenen aan nieuwe duurzame woongemeenschappen en ecodorpen. Elke woongemeenschap mag zelf bepalen welke woongemeenschap ze financieren, wij zullen zonder twijfel kiezen voor startende ecodorpen. Dit zijn hoog risico leningen, want het jaar erop hebben we weer hetzelfde bedrag over om uit te lenen.

 

Zo ondersteunen we elkaar op het gebied waar veel woongemeenschappen moeite mee hebben, namelijk financiering vinden. Het is als een warme deken, waar woongemeenschappen elkaar kunnen ondersteunen om betaalbare woningen te kunnen realiseren.

 

Soms een vangnet…

Met 14 ecodorpers zijn wij in 2018 naar een Syndikat-vergadering geweest, een aanrader voor elk ecodorp dat lid wil worden van VrijCoop. De nacht voor de vergadering was er brand geweest bij één van de aangesloten woongemeenschappen, een woning met vijf bewoners. Tijdens de vergadering stelde het bestuur voor om ze direct € 10.000 te lenen, zodat ze nieuwe woonruimte konden betalen en bedden en al het andere wat je nodig hebt op korte termijn. Eén van de bestuursleden kreeg tranen in haar ogen door het enthousiasme van de mensen die hulp aanboden en het voorstel ondersteunden. Dus meteen de dag na de brand kregen zij € 10.000 op hun rekening gestort. Dat is nog eens een vangnet!

 

De voorwaarden van VrijCoop

Iedereen mag lid worden van VrijCoop, maar VrijCoop ondersteunt alleen projecten onder bepaalde voorwaarden. VrijCoop ondersteunt alleen verenigingen van betaalbare huurwoningen. Dat heeft als voordeel dat je niet meer hoeft te twijfelen over je rechtsvorm en je voorbeeldstatuten krijgt die beoordeeld zijn door juristen, fiscaal experts én de Duitse GLS Bank. Elk project (ecodorp) bestaat uit twee verenigingen, een Vastgoedvereniging (VaVer) en een Bewonersvereniging (BeVer). De VaVer is eigenaar van de grond en de woningen en heeft geld geleend van banken en andere financiers. De VaVer heeft maar twee leden, VrijCoop en de BeVer. VrijCoop is controlerend lid en voorkomt dat de woningen verkocht worden voor winst en dat de huur betaalbaar blijft. Elke bewoner is lid van de BeVer en betaalt de huur via de BeVer. De BeVer betaalt de opgetelde maandhuur aan de VaVer.

Wil je meer weten, kom dan naar een infomiddag van Ecodorp Boekel, lees de brochure over VrijCoop of lees er enkele artikelen over:

https://www.ecodorpboekel.nl/woongemeenschappen-financieren-woongemeenschappen-bij-vrijcoop/

https://www.ecodorpboekel.nl/geen-drempels-meer-voor-nieuwe-ecodorpen-met-betaalbare-huurwoningen/

https://www.ecodorpboekel.nl/een-lening-aan-ecodorp-boekel-heeft-eeuwenlang-effect/