Door: Wim Gersteling

Op de website van ecodorp Boekel zie je de lagen hoe de fundering is opgebouwd.

Er komt vloerverwarming in beton van geopolymeer op glasschuim.

Prefabmuren

Dun Agro maakt van industriële hennep uit eigen kweek en kalk uit Noord-Frankrijk prefabmuren in hun werkplaats in Groningen.

Vloerverwarming wordt verwarmd door warmte opgeslagen in de innovatieve Basaltaccu van CESAR.

Het gebruikte Beton bevat Ramac Geopolymeer en bevat geen cement en bespaart daarmee 80% op CO2-uitstoot. Het wordt gemaakt met mineralen uit industrieel afval. Ramac Geopolymeer is ontwikkeld door SQAPE en geproduceerd door A. Jansen uit Son. Dit is het eerste bouwproject in Nederland met dit materiaal!
PE-folie. Voor de productie is relatief weinig energie nodig, er worden geen chemicaliën of andere additieven toegevoegd en er komt geen water aan te pas.

Glasschuim is afval uit de glasrecyclingindustrie. Het is gemaakt van glas met luchtbelletjes, isoleert heel goed, vergaat nooit en is waterdicht. Geocell is onze producent.

Het installatiewerk wordt gedaan door Schlepers. Ze leggen op deze hoogte buizen voor:
– aanvoer van drinkwater;
– aanvoer van regenwater voor toiletten en wasmachines;
– circulaire stroomkabels, ontworpen door Prysmian, de grootste kabelproducent ter wereld. De stroomkabels worden zoveel mogelijk gemaakt van afval en zo ontworpen dat ze gemakkelijk te hergebruiken zijn;
– afvoer van grijs water naar de grijs water septic tank;
– afvoer van zwart water naar de zwart water septic tank;
– eventueel gelijkstroomkabels.

Geotextiel is gemaakt van kunststof, doordat het niet blootgesteld wordt aan zonnestralen, vergaat het niet en kan na gebruik gerecycled worden.