Door: Hans Nusink

Op  9 en 10 januari was het online netwerkweekend met als thema “Wij en de Wereld’, Ecodorpen inspireren de Samenleving”. Gedwongen door de overheidsmaatregelen moesten we kiezen om elkaar niet life te zien, ook ging daar de  voorkeur van iedereen naar uit. Toch was een geslaagd weekend, met een sfeer van verbondenheid. Dit dankzij een spetterend zaterdagavond met samenzang en muziek én een ceremonie gewijd aan het thema en de inspirerende voorbeelden en verrijkende gesprekken rond het thema.

De centrale vraag was  wat kunnen wij als Ecodorpen bijdragen om de wereld in een ander jasje te steken. Naar aanleiding van een negental pitches praten de bijna vijftig deelnemers in groepjes verder.  Inspirerend, verbonden en het leverde een hele reeks aanbevelingen en plannen op om GEN-NL nog meer op de kaart te zetten. Kort na het weekend zagen zo’n twintig ecodorpers en belangstellenden de film Blueprint. Een pracht voorbeeld wat ecodorpen betekenen in de samenleving op het gebied van biologische tuinbouw, watervoorziening, besluitvorming, ecologisch verantwoorde bouw. Dit werd scherp aangezet vanwege het met verve geschetste contrast met een imaginaire wereld in zeg het jaar 2050 waarin de medemenselijkheid ver te zoeken is.

Maar hoe is de realiteit in Nederland? GEN-NL  groeit gestaag zo bleek uit het jaarverslag 2020. Die ecodorpen zijn aan het bouwen in 2021! We komen uit de fase van interne opbouw, gemeenschapsvorming, bouw van woningen enz.. Het weekend wil deze weg verstevigen en versnellen. Door de vele initiatieven die er al zijn te delen op dit weekend, stimuleren we elkaar en voorkomen dat andere ecodorpen het wiel weer moeten uitvinden. Voorbeelden die de revue passeerden zijn; gaan we ons als GEN-NL verbinden met Extinction Rebellion voor ons schip met ecodorpen en al verdronken is. En; gaan we een pleisterplaats bieden aan jongeren en ouderen. Mantelzorgvragers en degenen die dat gevenen. Pubers begeleiden op hun weg naar volwassen zijn. “It takes a village to raise a child” is een toepasselijke frase in deze. Verrijken we de buurt met een natuurschool, waar de kinderen de magie, de onzichtbare wereld van de natuur ontmoeten, zich verliezen in hun verwondering? Of toveren we een oud en verlaten verzorgingshuis om tot een levendig buurtcentrum met een biologische winkel, een plek voor een voedselcoöperatie, een ontmoetingscentrum voor jong en oud. Een geheel andere optie is mogelijk een ecologisch basisinkomen. Dé oplossing om actieve ecodopers de gelegenheid te geven zich voltijds te wijden aan hun roeping zonder dat zij buiten het dorp moeten werken voor het levensonderhoud van hun en hun eventuele naasten. Zo kunnen de uitgangspunten van GEN-NL op gebieden als een kleinschalige economie, ecologisch verantwoord bouwen en in verbondenheid met de natuur en elkaar leven versneld geconcretiseerd worden. Verbonden, net als op het weekend, met alle verschillen die er zijn tussen mensen met ook de hang-ups. En aan de andere kant, juist die verschillen maken het leven zo boeiend. En zijn ook nodig. Je kunt toch geen huis bouwen met alleen de loodgieter of de dakdekker?!

Naast deze wervelende stroom van plannen en ideeën was er een vertederend moment van afscheid van onze voorzitter, Henry Mentink. Hij gaat zich nu geheel wijden aan zijn roeping de Aarde naar de beurs brengen en zorgen dat onze planeet op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO komt. Je bent nooit te oud om de meest gekke, originele ideeën aan de mens te brengen. En op de achtergrond blijf je zeker betrokken bij GEN-NL. ‘t Gaat je goed, Henry.

Hier vind je alle links naar de presentaties van de ecodorpen:

Ronald Haselzet presenteert de Mantelzorgwoningen in Ecodorp Boekel

Rascha Wisse vertelt over de Buitenschool in ecodorp Bergen

Regina vertelt over het Restaurant, de voedselcoop en de school bij Woon-Werkgemeenschap Babylon

Ecodorp Boekel heeft ruimte voor Artists in Residence

Mara Andriessen van Ecodorp Zuiderveld vertelt over hun Samenwerking met asielzoekers.

In de middag krijgen we verschillende oproepen om landelijk actief te worden:

Paul Hendriksen van de Aardehuizen roept op om voor het klimaat in actie te komen.

Jack Cox en Ad Vlems presenteren het Ecologisch Inkomen. Iets voor ecodorpers?

Fedde Jorritsma van Ecodorp Land van Aine ontwikkelt Energie Factsheets voor een NUTS-spel

Over de nieuwe Vlierhof vertelt Ralph Nelissen over hun werk met Jongeren op weg naar Volwassenheid

Al met al een heel rijk weekend, en een aansporing om uit te reiken en samen te werken, als ecodorpen en als samenleving.