Tijdens het netwerkweekend Wij en de Wereld presenteert Mara Andriessen van Ecodorp Zuiderveld over hun samenwerking met asielzoekers.

Mara Andriessen van Ecodorp Zuiderveld 

Mara Andriessen vertelt over samenwerking met het huis van compassie. Vandaar uit heeft het ecodorp contact kunnen zoeken met asielzoekers en subsidies aangevraagd. Uit ervaring weet ze dat er veel eenzaamheid is onder de asielzoekers en ze vindt het daarom super om een samenwerking en verbinding te creëren met een ecodorp. Laatst was er een euromeeting over dit onderwerp en werd het thema ‘diversiteit‘ besproken. Een ecodorp is veelal wit en vanuit dat oogpunt is samenwerking ook gewenst.

Het Huis van Compassie heeft een soort team om klussen op basis van vrijwilligheid te doen. Zo doen asielzoekers ervaring op en verbinden zich met Nederlanders en de Nederlandse maatschappij. Zo kan er wederzijds een diepere relatie ontstaan. Het is jammer dat er minder contact is dan wenselijk, door de coronamaatregelen.

Een multiculturele samenleving creëren in een ecodorp is best een uitdaging, want mensen komen uit verschillende landen met verschillende culturen en hebben daarom vaak verschillende normen en waarden. Via het COA (centraal orgaan opvang asielzoekers) kan je met asielzoekers samenwerken. Dit kost wel € 5,- per uur per persoon, en als je dan grote projecten hebt kunnen de kosten snel oplopen. Alle gemeenten willen wel samenwerken en subsidies geven als een ecodorp bezig wil zijn met integratie van asielzoekers, omdat de nood erg hoog is.