Online netwerkweekend 19-21 juni 2020

Thema: ‘bouwen en off the grid leven’

Het komende zomernetwerkweekend is helaas life niet mogelijk. In plaats daarvan organiseren we 4 inspirerende online webinars via Zoom van 19 – 21 juni 2020. Het thema is ‘off grid leven’. Bouwmaterialen, energie-opslag, water winnen, afvalverwerking. Is off the grid een reële optie?  In het programma is ruim plaats om van elkaar te leren, wat zijn de ontwikkelingen, ontdekkingen en ervaringen van initiatieven op dit gebied? Interessante sprekers komen ons informeren. Er zijn 4 webinars met sprekers.

Webinars:
Vrijdag 19 juni – 19.30-21.30u: Energie: Verwarming en energieopslag
Zaterdag 20 juni – 10.30-13.30u: Watermanagement en bio-waste
Zaterdag 20 juni – 14.30-16.30u: Isolatiemethoden en bouwmaterialen
Zondag 21 juni – 10.30-13.30u: Corona in ecodorpen en een nieuwe website voor GEN-NL
Hieronder staat het volledige programma.

—————

Webinar 1: Offgrid verwarming en energie-opslag

vrijdag 19 juni – 19.30-21.30 uur

Zelf energie opwekken is mogelijk, maar wanneer je teruglevert aan het net krijg je een lagere vergoeding dan je betaalt. In de toekomst moeten we er waarschijnlijk zelfs voor gaan betalen. Des te interessanter om te weten hoe je overtollige energie zelf zo duurzaam mogelijk kunt opslaan. In dit webinar delen een aantal sprekers technieken over offgrid energie-opslag.

Ferdi Hummelink
Als trekker van het team techniek binnen de Aardehuizen Olst wil ik graag een presentatie geven over de zoutbatterij die we als wijk willen gaan installeren en hoe we deze slim willen gaan laden via een smart-grid in de wijk.  Met de bouw van extra zonnepanelen worden we een energiepluswijk en zoeken we ook manieren om onze overtollige zonnestroom te delen met de rest van Olst, bijv. via Energycoins.

Ad Vlems, Ecodorp Boekel 
Om onze energie op te slaan maken wij gebruik van een basalt accu. Graag vertel ik meer over dit milieuvriendelijk systeem en ook over hoe we dit middels subsidie voor elkaar hebben gekregen.

Is waterstofopslag een oplossing?
Aan de KU te Leuven is het hydrogen panel ontwikkeld wat waterstof maakt uit waterdamp. Waterdamp is altijd beschikbaar, juist wanneer de zon niet schijnt is er meer waterdamp. Het is ons gelukt een spreker te vinden, maar deze kan niet op deze dag. We organiseren een webinar op een ander moment over waterstof.

Richard IJpma – Thermische accu’s
Sustainable Energy System is een volledig geïntegreerd duurzaam energie- en klimaat systeem wat de laag energetische natuurwetten gebruikt om aan de hoog energetische vraag van mensen te voldoen. Wij maken deels gebruik van zonne energie dat via zeer efficiënte IR buizen het licht direct opslaat in warmte en koude energie, in de door SuWoTec ontwikkelde efficiënte thermische accu’s. De THAC.Dit is het meest efficiënte en veiligste energie generatie systeem wat je op een dak of op de grond kunt gebruiken. Geen bewegende delen en geen elektriciteit opwekking nodig.

Thomas Pynenburg – Rocketstove en warmtepomp

Thomas deelt zijn kennis en ervaring over rocketstoves en warmtepompen. Thomas heeft zelf een nieuw soort rocketstove ontwikkeld, gebaseerd op een engels en een russisch ontwerp. Hij deelt zijn expertise met veel enthousiasme en grote kennis van zaken, ook vanuit zijn eigen ervaring van het ontwikkelen en meebouwen met talrijke ecologische bouwprojecten. 

—————

Webinar 2: Watermanagement en bio-waste

zaterdag 20 juni – 10.30-12.30u

Henk Eshuis – Ppauw – water, afvalwater en biowaste
Mijn naam is Henk Eshuis en ik woon al ruim 4 jaar op mobiel ecodorp Ppauw in Wageningen. We zijn zo veel mogelijk mobiel omdat we tijdelijk op dit terrein zitten en daarnaast helemaal offgrid. We hebben een aantal manieren gevonden om met ons water, afvalwater en biowaste om te gaan. Sommige dingen werken goed, sommige niet en er kan altijd wel wat verbeterd worden! Ppauw is ook een uitstekende plek om dingen uit te proberen, bijvoorbeeld energie halen uit afvalwater.

Joris Meijering – Aardehuizen Olst – drinkwater – afvalwater – installaties 
Samen met mijn vriendin en twee zoons sinds het begin bewoners van een Aardehuis te Olst.  Ik ben voornamelijk bezig geweest met de technische vraagstukken: drinkwater, afvalwater, constructies en de installaties in de woningen.
De Vereniging Aardehuis Olst Nederland heeft zijn eigen drinkwatervoorziening voor de individuele huizen.

Fedde Jorritsma – biowaste en biomeiler
Fedde Jorritsma, www.LocalWise.nl helpt ideeën te realiseren om ecologische  kringlopen (water, sanitair, energie, GFT en afval) lokaal te sluiten.
In deze webinar gaan wij leren hoe we onze woning kunnen verbinden met de natuu
r en gaan we specifiek in op de lokale nutrienten kringlopen (‘afval’water, toiletsystemen en organische reststromen). Vragen die aanbod komen zijn:
Hoe kan ik mijn afvalwater zuiveren?
Wat zijn de voor en nadelen van urine gescheiden toiletten?

Johan Bel – Waterfabriek
Mijn naam is Johan Bel, ik ben eigenaar van Mijn Waterfabriek. Wij leveren systemen voor circulair watergebruik waarmee woningen volledig zelfvoorzienend kunnen worden. Met de Drop2Drink unit kun je bijvoorbeeld regenwater zuiveren tot drinkwaterkwaliteit.
https://www.mijnwaterfabriek.nl

—————

Webinar 3: Isolatiemethoden, voor- en nadelen, (gras)daken en vloeropbouw

zaterdag 20 juni – 14.30-16.30 uur

De volgende sprekers komen aan bod:
Thomas Pynenburg – Groene bouwmaterialenMet zijn bedrijf Groene Bouwmaterialen is Thomas dé specialist op het gebied van bouwmaterialen en isolatie. Hij deelt zijn expertise met veel enthousiasme en grote kennis van zaken, ook vanuit zijn eigen ervaring van meebouwen met talrijke ecologische bouwprojecten. 

Paul Scheltema  – Ten Boer – grasdaken en dakisolatie
Ik ben Paul Scheltema en ben bijna klaar met het bouwen van mijn grotendeels ronde strobalenhuisje. Het dak is gebouwd volgens de zefdragende methode d.w.z. dat er geen ondersteuning van het dak nodig is. Ik behandel de verschillende lagen waarmee het dak is opgebouwd. Hetzelfde met de lagen op het dak die nodig zijn voor de beplanting.

Ad Vlems – Ecodorp Boekel – unieke fundering en vloerisolatie
Ecodorp Boekel heeft een nieuwe en interessante oplossing voor de vloerisolatie en opbouw uitgedacht.
De prefabmuren van de woningen worden gemaakt van kalk/hennep, de vloerverwarming in beton van geopolymeer op glasschuim. De warmte wordt  opgeslagen in een innovatieve en unieke basaltaccu.

Rens Borgers –  Ecobouw Salland – kalkhennep
Ik ben met mijn bedrijf Ecobouw Salland een pionier op het gebied van ecologisch bouwen met ruim dertig
jaar ervaring in
restauraties en renovaties. Ik heb me onder meer gespecialiseerd in stro en kalkhennepbouw en deel met veel passie en energie mijn kennis over deze natuurlijke wijze van bouwen en de daarbij behorende biobased bouwmaterialen.

—————

Webinar 4: Corona in ecodorpen en website GEN

zondag 21 juni – 10.30-12.30 uur

In dit webinar op zondagmorgen kijken we als vanouds naar ons netwerk zelf. Hoe hebben we als ecodorpen de Coronatijd beleeft en hebben we creatieve oplossingen bedacht voor alles wat niet mocht en mag? In een sharing delen we onze ervaringen.
Als GEN-NL hebben we de ambitie om ecodorpen te ondersteunen en veel mensen te bereiken. De website speelt een sleutelrol in het bereiken van mensen. Om deze te vernieuwen krijgen we hulp van Suze van der Lijke van Green Marketers in Groningen. Ad Vlems van ecodorp Boekel presenteert het (life en online) kennis en educatiecentrum voor duurzame werelddoelen (SDG’s) in Ecodorp Boekel en hoe we kunnen samenwerken.

Suze stelt zich voor: ‘Tijdens het webinar zien jullie een nieuw gezicht. Mijn naam is Suze van der Lijke en vanuit Green Marketers help ik duurzame initiatieven met het verspreiden van hun duurzame boodschap. Vanuit die rol schuif ik ook aan bij het webinar. Samen met jullie willen we discussiëren over de doelen die de website moet vervullen voor de verschillende doelgroepen van GEN-NL. Waardevolle input die we gaan gebruiken om te bepalen welke pagina’s, structuur en content moet hebben.’

Ecodorp Boekel ontwikkelt een kennis en educatiecentrum voor SDG’s (Sustainable Development Goals). Dit gaat Global Goals Community heten. De ecodorpers willen graag delen wat ze tijdens de bouw leren. Ze hopen dat heel Nederland – liefst de hele wereld – geïnspireerd raakt om op alle fronten te verduurzamen. De domeinnaam is globalgoalscommunity.eu