Kort Verslag van Online Netwerkweekend

Van 19-21 juni was het eerste online netwerkweekend. Een heel andere ervaring dan normaal, veel minder persoonlijk contact en uitwisseling, wel een enorme schat aan informatie over zelf ecologisch bouwen en off grid leven. 12 sprekers uit het netwerk en vernieuwende bedrijven deelden hun expertise op het gebied van energieopslag, waterwinning, biowaste verwerken en ecologisch bouwen.
Van alle webinars zijn opnamen en verslagen gemaakt, we zijn druk bezig deze te verwerken tot een prachtig document dat na de zomer beschikbaar komt. Voor die tijd hier een korte impressie en verslag van het weekend.

Webinar 1

Workshop 1: Ferdi Hummelink, Olst Aardehuizen

Opslag systeem en netvraagstukken

Op de Aardehuizen liggen een groot aantal zonnepanelen, en elk huis heeft ook een grote hoeveelheid zonne-inval door de ramen op het zuiden. In een onderzoek is duidelijk geworden dat met een wijkopslagsysteem zomer energie in de winter te gebruiken is, maar het niet mogelijk is om 100% zelfvoorzienend te zijn, het is maximum 80%. Met een zeezoutbatterij kun je energie opslaan.

Workshop 2: Ad Vlems, Ecodorp Boekel 

Basaltaccu

Om onze energie op te slaan maken wij gebruik van een basalt accu. De accu wordt opgewarmd tot 400 graden C. In de winter koelt het basalt weer af. Elk huis heeft nog weer een eigen verwarmingssysteem. Het systeem kost 600.000 euro, gedragen door de EU en de provincie.    

Workshop 3: Frederik Winterwerp, Groene Bouwmaterialen

Rocketstove en warmtepomp

Frederik deelt zijn kennis en ervaring over rocketstoves en warmtepompen. Warmtepomp Is toveren van koud naar warm, dat kost energie, maar dan krijg je meer warmte ervoor terug. Dat hangt af van omgevingsfactoren. Er zijn verschillende soorten warmtepompen.

Daarbij is een lage temperatuur stralingswarmte afgifte nodig voor wand, vloer en plafond (Koelen).

Workshop 4: Lammert de Wit , Suwotec

Thermische accu’s

Suwotec maakt deels gebruik van zonne-energie dat via zeer efficiënte IR buizen het licht direct opslaat in warmte en koude energie, in de door SuWoTec ontwikkelde efficiënte thermische accu’s. Wij bedenken oplossingen waar technieken voldoen aan het behoud van mineralen.

Webinar 2

Workshop 1: Henk Eshuis – ecodorp Ppauw

waterbehandeling off grid

Ppauw in Wageningen is een mobiel ecodorp waar ongeveer 10 mensen wonen.

We kunnen o.a. bronwater gebruiken voor eigen gebruik. Het regenwater komt van het dak van de algemene ruimte. Het is bestemd voor de tuin en het voorspoelen van de afwas en en wordt opgeslagen in vaten. Het grijze afvalwater, keuken/douche/vaat, komt in een bezinkvat. Daarna als helofytenfilter door 8 bakken trapsgewijs verder. Het is hierna opnieuw te gebruiken.

Workshop 2: Joris Meijering – Aardehuizen Olst

drinkwater – afvalwater – installaties 

Samen met mijn vriendin en twee zoons sinds het begin bewoners van een Aardehuis te Olst.  Ik ben voornamelijk bezig geweest met de technische vraagstukken: drinkwater, afvalwater, constructies en de installaties in de woningen.
De Vereniging Aardehuis Olst Nederland heeft zijn eigen drinkwatervoorziening voor de individuele huizen.

Workshop 3: Fedde Jorritsma – ecodorp Noordeland

biowaste en biomeiler

Ik help ideeën te realiseren om ecologische  kringlopen (water, sanitair, energie, GFT en afval) lokaal te sluiten.
In dit webinar behandelen we hoe we onze woning kunnen verbinden met de natuur en zijn we specifiek ingegaan op de lokale nutrienten kringlopen (‘afval’water, toiletsystemen en organische reststromen).

Workshop 4: Johan Bel – Waterfabriek 

Zelf drinkwater winnen

Wij leveren systemen voor circulair watergebruik waarmee woningen volledig zelfvoorzienend kunnen worden. Met de Drop2Drink unit kun je bijvoorbeeld regenwater zuiveren tot drinkwaterkwaliteit.

Webinar 3

Workshop 1.  Thomas Pijnenborgh- Groene Bouwmaterialen

Ecologisch bouwen en bouwmaterialen

Het is belangrijk over alle impact na te denken, ook bij bouwen. Bouwen met stro; het meeste stro is besproeid met bestrijdingsmiddelen, dan houd je een systeem in stand dat de aarde verziekt en gebruikt stro dat al besmet is. Biologische boeren hebben meestal hun eigen stro zelf nodig. Ik ben begonnen omdat het voor veel mensen een brug te ver is om zelf iets te initiëren. We kunnen niet meer afwachten, maar moeten zorgen dat de producten die er zijn makkelijker beschikbaar komen. Kijken naar kwaliteit van materialen en waar deze toegepast kunnen worden. Dit is afhankelijk van individuele voorkeur en situatie (b.v. nieuwbouw, bestaande bouw, vrijstaand of in een rijtje). We gaan kijken naar de voor- en nadelen van verschillende materialen (b.v. hoe warm in zomer, hoe koud in winter). We zijn bezig een natuurlijke omgeving te creëren en al het plastic te weren en biobased materialen te gebruiken. Het is belangrijk de schade te herstellen en bewust te consumeren. Laten we netwerken creëren en daarmee een alternatief zodat het bestaande systeem vervangen kan worden.

Workshop 2: Paul Hendriksen- Aardehuizen Olst

Het Dak: do’s en don’ts

23 Aardehuizen in Olst. Zelf gebouwd en allerlei zaken tegengekomen. De vegetatiedaken hebben consequenties voor dakopbouw i.v.m. gewicht (denk b.v. aan regen/ sneeuw). Aardehuizen zijn omgeven door aarden wallen; je kunt van achteren je dak oplopen. Gaat op in het landschap. We zijn problemen tegengekomen waarbij vocht er in werd opgesloten en daardoor was renovatie nodig. Sommigen zijn van gras naar sedum gegaan. In het dak zit hennepvezel als isolatie, hierin is het vochtprobleem ontstaan. Ik hoop jullie daarvoor te behoeden. Er is een verschil in koud en warm plat dak. De dakopbouw brengt veel werk met zich mee, het zelf maken van een dak luistert nauw. Een vegetatiedak is lonend; de letterlijke afdruk van je huis compenseer je in het groen.

Workshop 3: Ad Vlems – Ecodorp Boekel

Fundering & Vloer

De bouwsector is verantwoordelijk voor 1/3 van de CO2 uitstoot. In Boekel gaan we veel CO2 opslaan in muren en dak en in voedseltuin. Tezamen is berekend dat we waarschijnlijk CO2 negatief zullen worden. We hopen dat de bouwsector hier van gaat leren. De fundering is 100% circulair. Gemaakt van afval, eerst glasschuim (gerecycled glas). Isoleert zeer goed. In het midden ligt het leidingwerk plus stroomkabels. Tenslotte is er geopolymeerbeton gebruikt, dit is een afvalproduct van hoogovens (werd voorheen gebruikt in wegenbouw).  Het gewone cement produceert meer CO2 vergeleken met de hoeveelheid die de EU produceert. Unieke fundering. De kabels zijn ontworpen uit afval door Prysmian. Kalkhennep prefab houtskelet met houtvezel voor binnenmuren.  53m2 oppervlakte voor de kleinere woning. Tussen elke woning zit een spouwmuur. 83m2 voor grotere woning.

Workshop 4. Christina Eickmeier – Strobouw Nederland

Strobalenbouw

Christina is architect. Bouwt veel met stro, maar ook met andere materialen, voornamelijk leem voor afwerking. Onderwerpen die vandaag in de sessie aan bod komen; verschillende bouwmethodes en op welke manier bouw je stro in. Waar moet je op letten wanneer je stro inkoopt. Afwerking aan de buitenkant en bekleding aan buitenkant. Bekleding binnen het mooist met leem. Gevolgen van leem voor het leefklimaat. Luchtdicht bouwen om energie te besparen en condensatie te voorkomen. Strobouw in het dak. Fundering schuimglaskorrels. Schuimbetonfundering. Detaillering, installaties in een stromuur en het voorkomen van fouten.

Het eerste project was in Siebenlinden. Zij bouwen sinds 10 jaar met stro en hebben ieder jaar doorontwikkeld. Bouwen met groep en zelfbouw; in hoeverre is stro hiervoor geschikt? Prefab zelfbouw. Inblaastechniek; fijn versnipperd stro dat wordt ingeblazen. Impact van materialen op CO2 opslag/ uitstoot. Tenslotte geeft leem- strobouw een bijzondere sfeer.

 

Van het webinar komt nog een uitgebreid verslag, als PDF te downloaden. Dit document verschijnt eind van de zomer.