17-20 januari 2019

Van vrijdag 18 tot zondag 20 januari was de jaarlijkse bijeenkomst van Nationale Netwerken van GEN-Europe. Dit jaar waren er meer dan 18 landen vertegenwoordigd en meer dan 40 deelnemers, waaronder veel jongeren. Voor het eerst waren namelijk twee jongeren-netwerken aanwezig, NEXT-GEN en Yes-to-Sustainability. In totaal heeft Europa nu 25 Nationale Netwerken en 4 regionale netwerken. GEN-Ukraïne en GEN-Wise (Engeland, Schotland, Wales en Ierland) waren nieuwe netwerken. In totaal heeft Europa nu 25 Nationale Netwerken en 4 regionale netwerken. De nationale netwerken krijgen een steeds belangrijker rol in de organisatie, als intermediair tussen GEN-Europe en de lokale ecodorpen.

De bijeenkomst bestond uit vele presentaties en tegelijkertijd werd hard gewerkt naar nieuwe samenwerkingsprojecten. Elk land maakte een poster, om zich te presenteren.

 

Onderzoek wettelijke obstakels

Interessant was een onlangs door GEN-EU gehouden onderzoek naar de wettelijke obstakels die ecodorpen ondervinden. Er waren 14 antwoorden uit 11 Europese landen. De belangrijkste obstakels zijn:

– 86% van de inzenders hebben problemen met vestiging en bouwvergunningen.

– Watersystemen en sanitatie

– Registratie van de gemeenschap

– Andere problemen, zoals werk, alternatieve educatie (thuisonderwijs is in vele landen niet toegestaan), verkoop van het terrein, energie-productie, herinrichting terrein, verhuur, landbouwproductie en verzekeringen.

Oplossingen:

4 van de 14 projecten hebben een alternatieve status gekregen van hun lokale overheid.

Link naar de presentatie: https://drive.google.com/drive/folders/1-cw9y-tCPVLdCU4PHFPyVbyroODFWw_Z?usp=sharing

 

Nationale netwerken, survey en follow up

In 2018 is een onderzoek gestart naar de structuur en opzet van de nationale netwerken. Onderwerpen waren: organisatiestructuur, financien, lidmaatschap, rechtsvorm, besluitvorming. De belangrijkste resultaten zijn:

  • veel verschillende definities van ecodorpen worden gehanteerd
  • de netwerken hebben veel verschillende activiteiten, bijeenkomsten, maar ook publicaties en media

Een grote behoefte was om de landen die nog niet verbonden zijn, actief te benaderen door Twinning. Nederland heeft aangeboden met Belgische initiatieven contact op te nemen. Een projectidee ontstond om een handboek te ontwikkelen voor het opzetten en ondersteunen van nationale netwerken.

 

Geweldig waren de tussentijdse energizers en in het algemeen de werkvormen. Ondanks de vele presentaties waren de sessies daardoor heel dynamisch, interactief, vrolijk en soms ronduit hilarisch. Dankzij een van de Italiaanse facilitatoren was de humor nooit ver weg.

Al met al een heel volle en rijke bijeenkomst, omdat dit het vijfde jaar is, merk je dat er een soort ‘familie’-gevoel ontstaat.

Het uitgebreid verslag vind je in deze link

https://docs.google.com/document/d/1OlyRE1HNQdEW_zOs3NqCJmd4SAMYGYInRQnqIvYxjWQ/edit#