Ecodorp Boekel timmert hard aan de weg en dat blijft ook in Den Haag niet onopgemerkt. Op hoog niveau worden er contacten gelegd om de plannen in Boekel te realiseren maar er is tevens een leercircel ecodorpen opgericht

image-4176154

De plannen liggen klaar voor Ecodorp Boekel

Ecodorp Boekel krijgt experimentstatus van Crisis- en Herstelwet

November 2013 was ik aanwezig op de Innovatie-estaffette, een bijeenkomst die de overheid organiseert om de transitie naar een duurzame samenleving te versterken. Ik ging kijken naar een presentatie van de Crisis- en Herstelwet. Het begon ermee dat de programmamanager die de presentatie gaf, ineens naar achteren rende en iemand begon te knuffelen. Daarna legde ze uit dat dit een ex-collega was die ze een tijdje niet gezien had. Toen vroeg ze of er mensen aanwezig waren die een duurzaam en innovatief project hadden. Ik stak natuurlijk mijn hand omhoog, net als 5 anderen. Alleen mij liet ze aan het woord, dus ik legde even uit wat we gaan doen in Ecodorp Boekel. Tijdens haar presentatie wees ze regelmatig naar mij om te zeggen dat deze regel handig was voor ons project. Ik sprak haar aan, ze gaf aan dat ik een afspraak kon regelen met mij en de gemeente Boekel en twee maand later werd het wetsvoorstel waarin Ecodorp Boekel werd genoemd en uitgelegd, voorgelegd aan de Eerste en Tweede kamer.

Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat we een uitzondering mogen vormen op het bouwbesluit op drie gebieden.

En voor de andere 17 knelpunten hoeven we alleen aan te tonen dat we een gelijkwaardige oplossing hebben. Daar kunnen we jullie hulp wel bij gebruiken:

http://www.ecodorpboekel.nl/menuthema/duurzaam-bouwen/mogelijke-knelpunten-in-wetgeving-bij-duurzame-bouw-ecodorp-boekel/

 

Leercirkel Ecodorpen verduurzamen Nederland

Ecodorp Boekel had vorig jaar een aanvraag ingediend voor het experimenteerprogramma van Platform31 en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De aanvraag was niet gehonoreerd, maar Friso Coumou van het ministerie van BZK werd door Platform31 geattendeerd op de bijzondere positie van ecodorpen en vond de ontwikkeling dusdanig interessant dat hij verdere kennisontwikkeling graag mogelijk wilde maken. Ad betrok een aantal initiatiefnemers van twee andere ecodorpen, en Friso betrok Jan Hof van CRKL, facilitator van leerkringen.

Het streven: Ecodorpinitiatieven in Nederland ondersteunen, zodat er in 2018 minstens 12 nieuwe ecodorpen zijn ontstaan, met een groot lokaal maatschappelijk rendement op sociaal, economisch en ecologisch gebied.

Lees meer op: http://www.ecodorpboekel.nl/voortgang/leercirkel-rond-ecodorpen/

 

EmpoweringPeople programma ondersteunt Ecodorp Boekel

Op dinsdag 2 september heeft staatssecretaris Wilma Mansveld, namens het kabinet, de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst genomen. Deze koffer was gevuld met ruim 220 duurzame initiatieven van bedrijven, organisaties en burgers. Er zat één ecodorp bij, Ecodorp Boekel. Dit ecodorp werd geselecteerd uit die 220 projecten om mee te doen aan het EmpoweringPeople programma en ondersteuning te krijgen van twee ambtenaren van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Lees hier meer: http://www.ecodorpboekel.nl/voortgang/ecodorp-boekel-doet-mee-aan-empoweringpeople/

 

Ministerie blogt over Ecodorp Boekel

(deze conceptblog schreef Steven Wouda, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu)

Ecodorp Boekel. Wat moet ik me daarbij voorstellen? En waar ligt dat eigenlijk? Een korte pitch tijdens de aftrap, een website en een goed gesprek verder heb ik een beeld. In mijn woorden: een zoveel mogelijk autarkische leefgemeenschap in het oosten van Noord-Brabant. En tegelijk duizelt het: CO2-negatief wonen? Is dat positief voor milieu en klimaat? Biomimicry? De ambitie straalt van de initiatiefnemer af, en in 2017 wil hij er zelfs al bouwen! En hij is niet de enige, ook op andere plekken in Nederland willen de ecodorpen als paddenstoelen uit de grond schieten.

Als medewerker van de Directie Participatie is het even zoeken naar de relatie met ons dagelijks werk. Al snel ontdek je in het gesprek verbindingen. Eerst binnen de vertrouwde kaders. Al snel wordt het breder. Dit is een maatschappelijk initiatief dat gaat over energie, voedsel, water, zorg, onderwijs, toerisme, bestuurlijke vernieuwing. Teveel om op te noemen. En daar zou als participatiekundige best eens de link kunnen liggen. Hoe tillen we een lokaal initiatief dat over zoveel sectoren heen gaat – en waar zo’n brede, nationale en internationale, beweging achter zit – over de drempel? En voor welke departementen, overheden en andere partijen is dat allemaal interessant? Laten we beginnen met die partijen allemaal eens samen te brengen. En te zien wat er organisch voor verbindingen ontstaan.