In de vroege ochtend van vrijdag 7 december is een kameraad van mij overleden, de grondlegger en inspirerende kracht van de Michaëlshof.
Hij werd 73 jaar. Michaël was de laatste jaren ook een bevlogen lid van de ecodorpennetwerk-gemeenschap en nam sinds 2016 deel aan de
netwerkweekenden.

In juni dit jaar was huidkanker bij hem geconstateerd. Michaël heeft daarna zes maanden gevochten om in leven te blijven. Zijn lichaam hield dat niet vol. Zijn sterke geest wel. Tot het allerlaatste moment was hij nog aan het meedenken. Regelen. Discussiëren. Plannen maken. Zoals we hem altijd hebben gekend. Met humor en spirit. Rommelig. Wars van regels en voorschriften. Trots op wat hij had bereikt, enthousiast over wat hem nog voor ogen stond. Hij heeft het hele proces bewust en moedig doorstaan en heeft gelukkig afscheid kunnen nemen van al zijn dierbaren, vrienden en familie.

Zijn grote ideaal was een levendige woon- en werkgemeenschap. Gekoppeld aan een ambitieus energie-neutraal centrum. Zo is de Michaëlshof ook ooit begonnen in de jaren ‘70. Doch ondanks alle inspanningen, toezeggingen en inzet is het er nooit van gekomen. Door tegenslag, een andere tijdgeest, teveel bureaucratie. Maar dat maakte hem juist alleen maar strijdbaarder. De Michaëlshof, zíjn Michaëlshof, werd en bleef een plek voor iedereen. Vrijhaven voor wie zich even wilde terugtrekken. Tuin en boomgaard voor wie houdt van werken in de natuur. Ruimte voor spirituele en tegelijk praktische invulling van persoonlijke behoeften. Waar nodig begeleid door de warme en menselijke opstelling van Michaël. Ieder houdt zijn eigen herinnering aan Michaël. Ook velen in het ecodorpennetwerk. Zo moet het ook blijven.

Geschreven door Hans Nusink.

Hieronder de condoleance kaart.

kaart Michael – Condoleance