Door: Iet van Hoof, ecodorp Noordeland

Ik hou van de natuur en probeer zoveel mogelijk om duurzaam te leven, wat inhoudt voor mij dat je niet meer van de aarde neemt dan dat je terug kunt geven. Het is ook een wens van mij om in een gemeenschap te wonen die een niet vervuilende- en duurzame levensstijl nastreeft met respect voor alles wat leeft, en zorgt voor gesloten kringlopen. Maar in de wereld om mij heen zie ik dat alles vervuild raakt en dat de aarde misbruikt wordt. Met alle gevolgen van dien. Ik moest wat doen, ik wilde wat doen, en zo kwam Extinction Rebellion (XR) op mijn pad.

Het was april dit jaar , dat ik voor het eerst hoorde van XR. Ik ging naar hun website (https://extinctionrebellion.nl/ ) om te kijken naar: wie zijn het, wat doen ze en waar staan ze voor? Ik raakte geïnteresseerd en melde mij aan voor de lezing: Heading for Extention and what to do about it! 

Daar werd duidelijk gemaakt, aan de hand van rapporten van het IPCC, waar we mee te maken krijgen in de toekomst als er nu geen drastische maatregelen worden genomen om de CO2 uitstoot te verminderen. De klimaatverandering is namelijk al gaande,  vele landen hebben nu al duidelijk te maken met de gevolgen daarvan. Het was fijn, om tijdens de lezing mensen tegen te komen van allerlei leeftijden, die zich oprecht zorgen maken over hoe wij tegenwoordig omgaan met de aarde. Met name de opwarming met als gevolg het uitsterven van plant- en diersoorten. Overheden vertellen namelijk niet de gehele waarheid, ze doen te weinig en nemen het probleem niet serieus. Want al jaren worden er petities getekend en doen we mee met klimaatdemonstraties en stakingen. Maar wat helpt het? Het frustreerde mij! Voor mij was het nu de tijd om daadwerkelijk in ACTIE te komen dmv burgerlijke ongehoorzaamheid.

De eisen die XR hebben zijn duidelijk: vertel de waarheid en roep de KLIMAATNOODTOESTAND uit! Handel nu, en CO2- uitstoot moet in 2025 teruggebracht zijn naar nul en burgers beslissen mee.

Dus op 7 oktober stond ik daar, met enkele honderden activisten op de Stadhouderskade om de doorgang te blokkeren. De bedoeling was om daar een week te blijven, dus tenten werden opgezet, maar dat bleek een beetje te voorbarig. Tijdens de blokkade werd er folders en flyers uitgedeeld om uitleg te geven over de actie en om de dialoog aan te gaan met de omstanders. Aandacht was er genoeg, ook van de media. Meestal positief, soms negatief, dus bij de laatste groep is nog wat werk aan de winkel. 

Ik hoop dat we duidelijk hebben kunnen maken waar we voor staan en dat we niet zomaar een paar huppelende-werkeloze nietsnutten zijn, maar oprecht  bezorgde burgers. Afkomstig uit alle lagen van de bevolking die actie voeren op een geweldloze manier maar wel burgerlijke ongehoorzaamheid gebruiken. 

Helaas besloot de Burgemeester dat de blokkade om 18.00 uur afgelopen moest zijn. Dus werd er begonnen met het verwijderen van de actievoerders en werden we afgevoerd met de bus. Onder politie begeleiding werden we gedropt bij het westelijk havengebied.

Het duurde niet lang of we werden opgepikt door een bus van XR, die ons weer naar het  Amstel-station bracht. Van daaruit konden we onze weg weer vervolgen, terug naar dezelfde plaats waar we opgepikt waren. 

Zelf ben ik die week nog een paar keer in Amsterdam geweest om actie te voeren. Terug kijkend, was de actie zeer professioneel en goed voorbereid door XR, met zorg voor elkaar. Ik ben nog meer gemotiveerd geraakt door die week, en ga door om burgers enthousiast te maken. Ik zal mijn best doen om XR te laten laten groeien! Gisteren een  lokale XR- groep in ons dorp gestart!