‘The wisdom of conscious communities’

Een enorme circustent, drie tipi’s, partytenten, een rietbalen (!) gebouw, mobiele sauna, buitenkeuken, geïmproviseerde composttoiletten en koude douches. Zie hier de setting van de GEN-Europe conferentie 2018 in Estland. Kyra en Terra waren er allebei voor het eerst en keken hun ogen uit. En luisterden. En ontmoeten. En ervaarden.

 

Ja, het was even een tour de force om er te komen (auto-boot-auto), maar alleen dat was al de moeite waard. Vooral de uitgestrekte bossen van Estland maakten grote indruk. De aankomst in ecodorp Lilleoru eveneens. Tien EVS-vrijwilligers uit vijf landen, mensen uit de buurt en verschillende andere vrijwilligers waren al vijf weken lang bezig met de opbouw van het festivalterrein. Nog wat onwennig zetten we onze tenten op in de mooie mandalatuin en maakten ons klaar voor een vijfdaags samenzijn met bijna 600 onbekende mensen uit 46 landen. Allemaal afkomstig uit 105 bij GEN aangesloten Europese ecodorpen of lid van een van de 18 nationale netwerken, zoals het Nederlandse Ecodorpennetwerk.

 

Kosha Joubert, voorzitter van het Global Ecovillage Network, benadrukte in haar inleidende verhaal dat we leven in een antropoceen tijdperk, waarbij de mens mee de planeet creëert. We hebben er ondertussen voor gezorgd dat de laatste 50 jaar meer dan 40% van de biodiversiteit is verdwenen, dus we hebben nu ook de verantwoordelijkheid om het tij te keren. Ecodorpen dragen daaraan bij door middel van lokale oplossingen voor wereldwijde problemen.

              

Kosha Joubert, president van GEN-international

De drie key speakers: Gunther Pauli, Ingvar Vilido (Lilieoru) en Albert Bates (The Farm, USA)

Praktisch aan de slag

Een van de sprekers in de circustent maakte bij de veel deelnemers de meeste indruk. De van oorsprong Belgische ondernemer Günter Pauli, onder andere oprichter van Ecover en ook wel de Steve Jobs van de duurzaamheid genoemd, kwam in een positief verhaal meteen met praktische oplossingen. In dit geval voor Estland zelf. Pauli: “Op de vele stranden van Estland liggen tonnen zeewier weg te rotten, terwijl jullie gas uit Rusland importeren. Waarom maken jullie je eigen gas niet uit zeewier?”

Biogas uit zeewier

Compost uit composteerbare baby-luiers

Dit idee past naadloos in het eerste principe binnen zijn zogenaamde Blue Business Model: gebruik wat je hebt. Het tweede principe is: waardecreatie. Dus niet alleen de koffie drinken, maar ook het koffiedik gebruiken, bijvoorbeeld om paddenstoelen te kweken. Het derde: kom tegemoet aan de behoefte van mensen. Pauli: “En dat is over het algemeen niet de duurste auto of het snelste internet.”

 

Overvloed aan workshops

Elke ochtend waren er een aantal inspirerende plenaire lezingen in de grote tent, terwijl er de rest van de dag een overvloed aan workshops was. Er was alleen al een speciale tent voor nodig om die allemaal aan te kondigen…

 

Het deed wel enigszins denken aan het workshopaanbod tijdens de vijf festivals die ondertussen in Nederland zijn gehouden. Ze besloegen ook de vier dimensies en liepen uiteen van zelf ecologische verf maken, besluitvorming, tantra, natuurbehoud, tiny huizen bouwen, de innerlijke schaduw, yoga, village dance, sociocratie, opvoeding tot voedselbossen en meer.

 

Naast het ‘mentale deel’ met lezingen, vergaderen en workshops, leek de conferentie toch het meest op een kleurrijk festival met relaxt rond slenterende mensen, biologisch eten, veel muziek, ceremonies met de drie aanwezige Native American elders, spel en continue allerlei georganiseerde en spontane ontmoetingen. Zeker dat laatste was bijzonder. De ene keer zat je samen met vier Finnen, de volgende keer stond je te dansen met een Braziliaanse of voerde je een geanimeerde discussie met een Portugees en een Rus.

Een overvloed aan aanbod aan lezingen en workshops

 

Low-tech living

Kyra heeft genoten van de workshop van de charismatische Nara Petrovič. Nara heeft een indrukwekkende CV als het op ecodorpen en duurzaamheid aankomt. Hij is onder andere bestuurslid van Ecolise en het Sloveense ecodorpen netwerk, medeoprichter van ecodorp Sunny Hills en enkele jaren de initiatiefnemer van ‘Let’s clean Slovenia in one day!’. En de initiatiefnemer dit jaar voor het eerst georganiseerde World Cleanup Day op 15 september. Hoewel deze beweging in 2008 in Estland is begonnen, heeft Slovenië het wereldrecord, omdat maar liefst 13,5% van de bevolking die dag meedoet aan het opruimen van zwerfafval.

Nara Petrovic

 

Kyra: “Ik raakte geïnspireerd door zijn pleidooi voor eenvoudig leven. Zo leerde ik over het waarom en hoe van op blote voeten lopen. Hij doet dit overal en altijd. Grappige anekdote vond ik dat hij voor een EU-meeting in een heel sjiek hotel moest zijn. Iedereen staarde naar de blote voeten onder zijn pak, maar hij was wél de enige die kon genieten van het hoogpolige tapijt. In de workshop leerde ik ook om van twijgjes een tandenborstel te maken. Eenvoudig, milieuvriendelijk en leuk om te doen!”

 

Nara schreef het boek ‘Instructions for Use’

 

Meet the ecovillages

Een van de hoogtepunten was een grote mandala buiten bestaande uit presentaties van ecodorpen en netwerken. Al slenterend en pratend liep je van Rusland naar Frankrijk, Spanje en Denemarken langs het ene ecodorp naar het andere. Een kleurige veelheid van foto’s, spandoeken en producten toonden de veelvoud van Europese projecten en daarbuiten. GEN-NL was aanwezig met een lijntje met vlaggen van folders van alle projecten in Nederland. Na afloop werd van een enorme cirkel van mensen een luchtfoto gemaakt.

 

 

Spiritueel ecodorp

De GEN-Europe conferentie 2018 vond plaats in Lilleoru, een 30 km buiten de Estse hoofdstad Tallin gelegen cursuscentrum voor mensen die bewuste veranderingen in hun leven willen aanbrengen en de innerlijke en uiterlijke verandering combineren die de wereld nodig heeft. Hun manier van leven en werken is gebaseerd op The Art of Conscious Change, ontwikkeld door spiritueel leraar Ingvar Villido, die sterk geworteld is in de Indiase Kriya Yoga. Rond het cursuscentrum is een woonwijkje ontstaan met vrijstaande ecohuizen. Er wordt op dit moment, deels door vrijwilligers, aan een eigen school gewerkt, met de focus op persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk leren.

 

Het accent ligt in Lilleoru vooral op spiritualiteit. De huizen en vooral de (mandala)tuin zagen er prachtig uit, maar sommige deelnemers vroegen zich af of het allemaal even ecologisch en sociaal was. Zo werden sommige huizen omringd door hoge hekken, waren er geen composttoiletten en zonnepanelen en was er erg veel verharding met als doel dat tot aan de voordeur geparkeerd kon worden.

 

Desalniettemin was het fantastisch dat we met zoveel mensen op hun terrein mochten bivakkeren en genieten van de prachtige tuin met bloemen, kruiden en groenten. Het ongebruikelijk mooie weer (tja, klimaatverandering…) droeg ongetwijfeld bij aan het succes van deze bijeenkomst. Met pijn in ons hart verlieten we Lilleoru dan ook weer. In afwachting van de GEN-conferentie volgend jaar in Italië.

Lilleoru huizen

Permacultuurtuin