Door: Wim Gersteling

Van 1-10 februari is er weer een online lezingenserie geweest waarbij door 30 wereldberoemde sprekers dieper op verschillende aspecten van de klimaatverandering en de gevolgen in de verschillende delen van de wereld nader werd ingegaan om bruggen te bouwen en de voorhoede van klimaatbewustzijn te verkennen.

Ook werden de kansen uitgediept die de huidige crisis ons bied om meer samenwerking en verandering tot stand te brengen.

De relevantie van de (ecodorp)gemeenschap werd in het proces van het veranderen van onze patronen benadrukt. En dat het opwindende plaatsen voor actie zijn.

Thomas Hübl had het over je capaciteit om relaties aan te gaan. En wat we kunnen doen om betere luisteraars te worden. Hoe meer mensen van de ecodorpgemeenschap dit goed kunnen, in emotionele betrokkenheid met heel hun hart, hoe krachtiger het helende effect van zulke relaties uit kan gaan.

Ecoloog John D. Liu had het over het ecosysteem dat gaat functioneren als de nieuwe waarde in onze economie.

Sabine Lichtenfels van Tamera ecodorp deelde over De Rojava-beweging en het verband tussen vrede, oorlog en klimaatverandering.

Er was ook een Summit-evenementenpagina op Facebook, waar gedachten uitgewisseld konden worden.

In Nederland werden op verschillende plekken ‘hubs’ georganiseerd, zoals in Veerhuis Varik, bij InnEssence en bij ecodorp Noordeland.