Datum/Tijd
Date(s) - 28/10/2021
19:30 - 21:30

Categorieën


Het opzetten van een ecodorp of -gemeenschap is een hele klus. Allerlei wet- en regelgeving is niet afgestemd op burgerinitiatieven, zelfbouw of offgrit samenleven. Waar loopt jullie initiatief tegen aan? Waar kunnen jullie anderen inspireren? In dit webinar horen van elkaar en bespreken juridische kansen.

Tijdens een gesprek op 6 september 2021 met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningszaken blijkt dat veel thema’s van ecodorpen onbekend zijn. Het beleid is gericht op generieke, vaak industriële, grootschalige oplossingen. ‘Samenvoorzienend leven’ is een nieuw en onbekend begrip. Regelgeving gaat uit van individuele huishoudens, collectieve huishoudens met 1 meter of aansluiting aan de poort is ongekend. Is het mogelijk om een aparte status als ecodorpen te krijgen om deze zaken gezamenlijk te gaan regelen? Veel zaken moeten op lokaal niveau met de gemeente geregeld moeten worden, maar deze kennen de kansen, mogelijkheden van en samenwerking met burgerinitiatieven als ecodorpen vaak onvoldoende. Waar lopen we tegenaan op het gebied van bouw en nuts-voorzieningen en hoe kunnen we samenwerken? In dit webinar gaan we in op de wettelijke uitdagingen in bijvoorbeeld de bouw en bij de NUTS (water, energie en sanitatie) waar ecodorpen en -gemeenschappen tegen aan lopen.

Inleiders zijn o.a. Fedde Jorritsma (Land van Aine), Ferdi Hummelink (Aardehuizen) en Ward Oud (Klein Oers).

Hoofddeel van de avond is het uitwisselen in themagroepen met als doel delen van ervaringen en inventariseren kansen voor samenwerking.