geschreven door Lars van Dorsselaer

Aankomst en eerste dag

Op maandag, na een warm welkom door een lange termijn vrijwilliger bij het station van Sevnica, reden we naar de Eco boerderij Zavod Veles in Svinjsko, Slovenië. Ik arriveerde er om 23.00 uur en werd voorgesteld aan een paar andere deelnemers en de eigenaren die bij het kampvuur zaten. Na een korte kennismaking werd ik naar mijn tent geleid en moe van de reis, viel ik direct in slaap.

 

De volgende ochtend ontwaakte de haan me met gekukelekuu en voelde ik me fit om de anderen en de plaats te leren kennen. Het was ook de eerste keer dat ik de mooie natuur en bergen met daglicht kon zien: intrigerend voor een Nederlander die plattelanden gewend is. Na een heerlijk veganistisch ontbijt werd de groep van 20 vrijwilligersstudenten verdeeld in groepen van vier. De diversiteit in de groep was opmerkelijk. Een voorbeeld: een Spaanse promovendi, een Syrisch-Nederlandse student biotechnologie, een Italiaanse recente afgestudeerde in de politieke wetenschappen en een Sloveense musicus en student toerisme management vormde een team. De eerste dag deden we veel spellen met een educatieve twist. Zoals de aspecten van het dagelijks leven die op een duurzamer manier verbeterd kunnen worden verpakt in een speurtocht. Een hint leidde naar de plek, waar een verklaring van het duurzame concept was gepresenteerd. Bijvoorbeeld, het eco toilet of “compost toilet.” Terwijl traditionele toiletten veel water gebruiken en onze poep en plas als waardeloos behandelen, behandelt deze duurzame versie het als het waardevolle dat is: compost! En stinkt het daar niet dan? Nou niet echt want de geur wordt tegengegaan door het gebruik van houtskool en zaagsel. En je bips kun je afvegen met ecologisch toiletpapier. Best een duurzame impact toch?! Andere duurzame concepten die tijdens de zoektocht langskwamen: een strobalen huis, een zonnedouche, een moestuin en duurzaam afwassen.

 

Direct na de smakelijke veganistische lunchpauze presenteerden de eigenaars van de Eco boerderij hun verhaal. Zij vertelden de barricades en successen van het begin tot waar ze nu zijn. Het liet me zien dat het veel moed en volharding kost om een ​​droom van duurzaam leven te vervullen. Verder werd duidelijk dat te herinneren aan de schoonheid van de natuur rondom de plaats veel makkelijker is met een groep studenten vrijwilligers die op bezoek zijn; elk met hun eigen achtergrond, vaardigheden en belangen. De avond van deze boeiende eerste dag werd afgesloten met een samenzijn bij het kampvuur, met liedjes van de musici uit Baskenland (Spanje) en Slovenië.

2e Dag gemeenschapswerk en team building games

Woensdag was tijd om onze handen uit de mouwen te steken. We kregen de keuze om te helpen bij het vergroenen van het dak van het Eco-toilet, het afwerken van een muur van het strobaalhuis, of het helpen met tuinieren of koken. Ik koos voor het groene dak van het Eco toilet. In een groep van 6 kregen we binnen twee uur de taak gedaan. In de namiddag heb ik nog bij de afwerking van een strobalen muur geholpen door de kleimix aan de muur te vegen.

3e Dag avontuurlijke puzzeltocht, een storm en het Spaanse culturele diner

Donderdag was er een puzzeltocht gepland met opdrachten om de omgeving rondom de Eco boerderij te leren kennen. Het avontuur was een hike door de heuvels van Svinjsko met ludieke uitdagingen zoals ‘kennis maken met de lokale bevolking en het Sloveense volkslied van hen leren’.

 

Toen we terugkwamen bij de Eco boerderij, werden we verrast door een storm en waren we genoodzaakt onze tenten af te breken! Na deze stormuitdaging hadden we de eerste culturele avond. Elke groep presenteerde hun expeditie, waaronder een liedje, foto’s en video’s van de dag. Tijdens het delen van ervaringen werden we getrakteerd op smakelijke Spaanse Tortilla’s en de beste Gazpacho Soep die ik ooit geproefd heb.

4de dag open ruimte en gemeenschapswerk

Vrijdag hadden we in de ochtend gemeenschapswerk. Dit betekende eerst en vooral de puinhoop die door de storm werd veroorzaakt opruimen en de tenten herbouwen!

 

In de middag was er ruimte voor eigen initiatieven tijdens Open Space. Ik heb de kans gehad om een ​​boek te presenteren dat ik sinds vorig jaar ben begonnen te lezen: Jin Shin Jyutsu. Het is een Japanse kunst voor zelfheling. Het was een goede gelegenheid voor iedereen om kennis te delen en creatief te zijn.

 

Wederom werd er ‘s avonds een heerlijk vegetarisch diner geserveerd. Deze keer door het Sloveense team.

 

5e dag Open Space en zweet hut

Zaterdag was er na het werken in de moestuin, de mogelijkheid om in de zweet hut te gaan. Aangezien ik daar geen grote fan van ben, sloeg ik deze kans over. In plaats daarvan heb ik van Sloveense en Syrische muziek en dans in de gemeenschappelijke kamer genoten.

 

6de dag naar de kerk en terugwandelen

Op zondag had een Sloveense deelneemster uit de groep een bezoek aan een zondagse kerkdienst voorgesteld. Na de dienst bespraken we enkele van de schilderijen van Jezus. Ik eerlijk gezegd een beetje verrast om te zien dat de moslim en de christen zoveel gemeen hadden en ze waren erg geïnteresseerd om meer van elkaar te leren. Ik heb onder meer geleerd dat het verhaal van Jezus een belangrijke rol speelt in de islam en moslims veel respect hebben voor Jezus.

Na de kerkdienst ontdekte we dat er een pelgrimsroute was en waren we geïnspireerd om de 15 kilometer terug door de hooglanden naar Svinjsko te lopen. Een van de Nederlandse deelnemers had een paar maanden eerder de Camino Santiago gedaan en het was interessant onderweg te horen over zijn ervaringen.

7de dag gemeenschapswerk, Sloveense nationale televisie en Nederlands diner

In de ochtend was het tijd om gemaaid gras te bijeen te brengen. Tegelijkertijd liedjes zingend op het zonnige veld, leek het meer op vakantie dan op vrijwilligerswerk. De sfeer in de groep is erg goed en door de vele spellen die persoonlijke en oprechte contacten in de groep stimuleren, voelt iedereen zich comfortabel. Dit blijkt uit de videoclip die door de Sloveense nationale televisie werd gemaakt. Voor een paar uur was de Eco boederij een soort filmscene met zoveel journalisten en camera’s! Voor het resultaat, zie hier:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174486560

 

‘S avonds bereidde het Nederlandse team een typische Hollandse maaltijd: Stamppot!

 

8e dag Italiaans diner & Dragon Dreaming

Dinsdag was het Italiaans avondeten, wat zelfgemaakte pizza betekende! Gedurende de dag was er een Open Space presentatie over Dragon Dreaming, een concept uit Australië en toegepast in de realisatie van veel eco-boerderijen of dorpen. Het concept benadrukt het feit dat viering een belangrijk onderdeel van het proces is dat in de hedendaagse samenleving te vaak over het hoofd wordt gezien. Een groep wetenschappers onder leiding van John Croft kwam tot deze conclusie en vond dat dromen en vieren even belangrijk zijn als plannen en doen. Na een week vol nieuwe

9e dag: Vaarwel en zwemmen in de rivier Mirna

Woensdag was het al tijd om afscheid te nemen en te reflecteren op de Jeugdwisseling van I to WE. Na het pakken en opruimen namen we een aantal muziekinstrumenten en zwemkleren mee en zijn we gaan zwemmen in de Mirna rivier. Na een verfrissende duik werden we getrakteerd op een muzikaal ensemble en de Sloveense Polka, evenals de Baskse traditionele dans, die tijdens de Open Space was geleerd, werden gedanst.

 

Een Sloveense deelnemer en ikzelf waren de eerste om te vertrekken. Vlak voor vertrek namen we een nummer getiteld “Yes to sustainability, ti ti, Van I tot WE, We built this community” op. Een mooie afsluiting van een geweldige ervaring.

 

Met dank aan iedereen die de Jeugdwisseling in Zavod Veles tot de onvergetelijke ervaring heeft gemaakt.