Jack Cox, auteur van het boek ‘Vlindereconomie’ gaf op het ecodorpennetwerkweekend een presentatie over Ecologisch inkomen. Het is een vorm van basisinkomen die als voorwaarde heeft dat de ontvanger bewust ernaar streeft om te leven binnen de grenzen van wat de Aarde kan bieden en maatschappelijke waarde aan anderen biedt.

Bij Ecodorp Boekel is er al een cirkel Ecologisch inkomen van 9 ecodorpers die samen met Jack het concept willen realiseren voor alle ecodorpers die momenteel lid zijn van GEN NL via een ecologisch wooninitiatief. Overwogen wordt om ook mensen die lid zijn van één van de ecodorpen (en daardoor bijdragen aan een samenleving die leeft binnen de grenzen van wat de Aarde biedt), in aanmerking laten komen voor het Ecologisch inkomen.

Als het lukt, kunnen mensen fulltime werken aan de ontwikkeling van hun ecodorp of GEN NL, dat zal de voortgang versnellen. Ecologisch inkomen zorgt ook voor minder stress voor ecodorpers.

In de breakoutroom hebben 11 GEN-ecodorpers dit voorstel besproken en zijn alle vragen beantwoord.

Volgende stappen: We gaan in gesprek met MAEX om te kijken of zij partner kunnen worden om de maatschappelijke waarden van elk ecodorp meetbaar te maken met de Social Handprint.

Als je intussen meer wil weten, lees dan het boek Vlindereconomie, waarin Ecologisch inkomen uitgelegd wordt. Daarna kun je contact opnemen met Ad Vlems, als je meer vragen hebt, tips wil geven of bij wil dragen.