door: Boudewijn Magnus

Graag geef ik een algemene impressie van dit prachtige weekend.

Als oudgediende, ik was voor 2000 al betrokken bij vereniging ecodorp – de moeder aller ecodorpinitiatieven zou ik zeggen – was ik na enkele jaren afwezigheid op de weekenden nieuwsgierig hoe het nu zou  voelen om weer eens in de oude vertrouwde ecodorpmiddens te vertoeven. Ik was in eerste instantie ook heel benieuwd naar de nieuwe plek die ze nu weer uit hun hoge hoed getoverd hadden, domein Stokershorst in Nederweert.

 

En ik moet zeggen dat ik op beide gebieden meer dan positief geraakt werd.

De organisatie van het weekend was vertrouwd, net zoals in vroeger tijden. Wel of geen handdoeken meebrengen was wel wat verwarrend, maar laat dat onbelangrijke starthobbeltjes zijn. De ontvangst was hartelijk en goed gestructureerd , net zoals het hele weekend trouwens. Een belangrijke combinatie: hart en structuur. Registratie/administratie, ieder de eigen kamer toegewezen en een naambordje aangereikt. De geijkte potluck liep naar mijn aanvoelen ook helemaal vlekkeloos na al de jaren ervaring die ermee werd opgebouwd. En wederom was het de organisatoren gelukt om een geschikte winterlocatie te vinden, en dat weer voor een heel redelijke prijs. Weliswaar (nog) geen lid van het netwerk, maar daarover verder meer.

De eerste avond een prachtige ceremonie, een cacao-ceremonie, die deed waar een ceremonie voor bedoeld is: de harten openen en richten op de gemeenschappelijke eenheid. En dat gevoel is mij door het hele weekend heen sterk bijgebleven. Een heel sterk punt voor zulke weekends, voor communityvorming überhaupt. De subtiele begeleiding van Monique, de positieve aanwezigheid van Henri als voorzitter, Hans die op de achtergrond goed mee ‘de touwtjes’ niet zozeer in de handen maar wel in de gaten hield…Martijn met zijn bewegingsoefeningen om ook het lijf erbij te houden…

Een heel mooi voorbeeld hoe wij in de ecodorpwereld streven naar gelijkwaardigheid en naar het ontwikkelen van natuurlijk leiderschap, waarbij de individuele kwaliteiten mogen bovendrijven en elkaar versterken. Het doet veel deugd om zulke processen weet eens aan den lijve te mogen ondervinden. Allen daarom, lid van de inhoud, is het voor mij al een uitzonderlijk voorrecht om hier deel van te mogen uitmaken. Ik zou zeggen een must voor wie dit nog niet eerder meegemaakt heeft.

Voor mij gaat het er uiteindelijk toch steeds in eerste instantie om, al is het vaak wat naar de achtergrond gedrukt, hoe we samen een gemeenschappelijk veld creëren om een gedeelde droom waar te laten zijn…

Veel belangrijker dan welke bouwmaterialen je gebruikt, hoe te financieren etc.

Alhoewel die zaken er natuurlijk ook bijhoren. Het gaat er om verder dan het kale huis, samen een thuis te creëren.

En daar heb ik enorm van genoten, kan ik nu meer dan een maand later nog van nagenieten, zeer voedend en stimulerend dus…

 

Dat alles plaatst ‘technische bijdragen’ als financiering – ervaring gedeeld door Ad van ecodorp Boekel en Vrijcoop – en hoe omgaan met straling (Rino) in een heel mooi perspectief. Een heel mooi initiatief vond ik ook de ‘open space’ namiddag, waarbij 5 mensen een onderwerp om samen over uit te wisselen aandroegen  en er ook daadwerkelijk 5 groepjes ontstonden waar intensief van gedachten gewisseld werd. Ook op andere momenten waren er verschillende keuzemogelijkheden om aan te sluiten, wat ik als zeer positief heb ervaren. Zo geef je uiting aan de verscheidenheid, niet iedereen zit met dezelfde vragen en interesses. Als dat dan steeds teruggebracht wordt naar de grote groep versterkt het nog het gemeenschappelijke gevoel in plaats van in stukjes uiteen te vallen.

De rondleiding over het terrein en motivatie tot oprichting van www.innessence.org door initiatiefnemer Pieter mocht dan ook uitlopen, de planning werd daar naadloos op aangepast doordat de vingers van de organisatoren steeds goed aan de pols bleven.

Pieter was ook helemaal mee in de positieve flow van het weekend, de sterke verbinding tussen allen, wat ook weer eens de ultieme waarde van ecodorpen onderstreept.

 

Stokershorst/InnEssence is een jaar geleden opgezet als een centrum voor retreats, met daarbij inwonende mensen en tijdelijke vrijwilligers. Hoe anders is het als er een groep mensen is die een ideaal hebben en dat samen zelf willen leven – ‘be the change you want for the world’, Gandhi. Om het zo dan verder uit te dragen en daarmee ook de kost te verdienen: -eco-economie. Dit model werd reeds in 2002 nagestreefd  bij het oudste ‘Nederlandse’ ecodorplid, weliswaar vlak over de Duitse grens, de Vlierhof. Een experimenteer- en ervaringsplek creëren voor grotere ecodorpen. Waar ik vanaf het begin verschillende periodes intensief betrokken bij ben geweest.

 

Dit alles heeft Pieter geïnspireerd en gemotiveerd om als domein Stokershorst te gaan voor het zich ontwikkelen tot volwaardig ecodorp als basis van de beoogde activiteiten hier.

 

Het voordeel van dergelijke initiatieven is dat dit reeds gerealiseerde plekken zijn waar op alle gebieden reeds ervaring kan opgedaan worden met het ecodorpleven. Wat ook een bedoeling is van zulke plekken: aanbieden van ervaringsplekken. Vertrekkend van een woon-werk constructie.

 

Zelf heb ik daar meteen op ingehaakt: sinds dat weekend woon ook ik op Stokershorst om hier ook mijn ecodorpdroom mee waar te maken. Er is hier nog meer ruimte voor gemotiveerde ecodorpers! Welkom

 

Boudewijnmagnus@gmail.com

Info@innessence.org