Twee jaar geleden was ik (Ad Vlems) bij het eindsymposium Natuurlijk Kapitaal. De presentator van het symposium begon met het inventariseren waaruit het publiek die dag bestond. Dat bleek voor één derde te bestaan uit mensen uit de overheid, één derde aan mensen uit bedrijven en één derde uit mensen uit het onderwijs. Vervolgens vroeg hij: ‘En wie is de vreemde eend in de bijt? Want dat is er altijd eentje’. Ik stak mijn hand op en vertelde hem dat ik van Ecodorp Boekel was en dat wij in praktijk gingen brengen waarover zij die dag aan het praten waren.

In de pauze liep er iemand op me af en zei: ‘Ik ben blij dat ik eindelijk de hand kan schudden met de legendarische Ad Vlems van Ecodorp Boekel’. Zijn directeur van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu was bij ons op bezoek geweest en had vervolgens vijf rijksambtenaren naar Spanje had gestuurd om ecodorpen te bezoeken. Deze meneer was een van die vijf rijksambtenaren en hij was onder indruk van de ecodorpen in Spanje. 

Een kwartier later kwam er weer iemand op me af, dit keer een ambtenaar van het Ministerie van Economische Zaken (op dat ministerie was ik zelf nog nooit geweest). Ook hij had veel gehoord over Ecodorp Boekel. Ik vroeg hem: ‘Hoe kan het zijn dat er zoveel rijksambtenaren, die ikzelf niet ken, over ons gehoord hebben?’ Zijn antwoord was: ‘Het gebeurt niet vaak dat er een inspirerend project bij een ministerie komt. Dus als dat gebeurt, gonst dat rond.’

Datzelfde symposium kwam er iemand naast me zitten van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Hij had in Senegal gewerkt en had daar het Ministerie van Ecodorpen bezocht. Dit ministerie heeft tot opdracht om alle dorpen in Senegal om te zetten naar duurzame, zelfvoorzienende ecodorpen. Het ministerie is daar een groot succes. Later dat jaar kreeg ik te horen dat de gemeente Vlagtwedde ook een aanvraag had gedaan voor de Crisis- en herstelwet (de wet waar wij in staan). De gemeente wilde alvast de regelgeving klaarmaken voor een ecodorp. Het ministerie bleek het opgelost te hebben door deze gemeente aan te laten sluiten bij onze uitzondering. In deze wet staat nu:

“Ecodorp Boekel is een nieuw initiatief. Men wil op lokale schaal duurzaam levensbehoeften van bewoners regelen. De locatie van het innovatieve experiment ligt in Boekel en Vlagtwedde.”

Ecodorp Boekel investeert veel tijd om het ecodorp-concept te profileren bij ministeries. En dat doen we graag, want hoe meer ecodorpen, hoe sneller de transitie naar een duurzame samenleving in Nederland.

Maar nu kunnen we hulp gebruiken, want als wij dit jaar de financiering van de grond niet kunnen regelen, stopt Ecodorp Boekel nog voor het gerealiseerd kan worden. We hebben een koopcontract met de gemeente voor de bouwgrond, maar deze grond moeten we wel voor 1 december kopen, anders houdt het op. Als we de grond kunnen kopen, kunnen we eindelijk alles bouwen wat we willen (zie plattegrond).

We hebben nu € 123.600 kunnen lenen via onze certificaten-actie, maar de bank vindt het belangrijk dat we de € 300.000 halen. Weet jij iemand die zijn geld op een spaarrekening heeft staan en het tegen 2% rente wil investeren in een klimaatadaptief, energiepositief en ecologisch ecodorp? Investeren kan al vanaf € 300. Bedankt namens alle 26 mensen van Ecodorp Boekel.