door: Kyra Kuitert

Duurzaamheid is geen doel, vindt de Duitse bioloog Daniel Christian Wahl. Volgens hem gaat het om de onderliggende patronen, die uiteindelijk zorgen voor menselijke en planetaire gezondheid. Zijn boek ‘Designing Regenerative Cultures’ draagt bij aan de discussie over wat nodig is om onze hele cultuur (bedrijven, economieën, technologieën, etc.) opnieuw te ontwerpen, zodat ze regeneratief wordt in plaats van destructief. Een regeneratieve menselijke cultuur is volgens hem namelijk de meest effectieve manier om een bloeiende toekomst voor de hele mensheid te creëren.

 

Onze (Westerse) cultuur draait vooral om geld, maar we hebben meer dan geld nodig om ons goed te voelen. Deelname aan bloeiende gemeenschappen laat individuen floreren en door samenwerking in de gemeenschap kunnen we welvaart creëren voor iedereen. ‘Designing Regenerative Cultures’ behandelt niet alleen het financiële systeem, maar ook landbouw, design, ecologie, economie, duurzaamheid, organisaties en de samenleving in het algemeen. Het boek biedt een uitgebreide analyse van wat er mis is met onze samenleving, organisaties, systemen, ideologieën en wereldbeeld. En het mooiste: het biedt ook inspiratie hoe dit recht te zetten.

Daniel Wahl onderzoekt in zijn boek manieren waarop we de actuele crisissen kunnen herformuleren en begrijpen. Hij behandelt patronen van denken en geloven, maar bijvoorbeeld ook ons onderwijssysteem en gemeenschapsleven. Het boek onderzoekt ​​hoe we kunnen samenwerken bij het creëren van verschillende regeneratieve culturen, die zijn aangepast aan de biologische en culturele omstandigheden van de plek en hoe we voorwaarden kunnen scheppen die bevorderlijk zijn voor het leven. Al met al onderwerpen die voor ecodorpen en –projecten van groot belang zijn.

Los van dit boek zijn er andere inspirerende en informatieve voorbeelden van over de hele wereld, die laten zien hoe gemeenschappen en regio’s kunnen beginnen met het creëren van economische structuren die het ontstaan ​​van regeneratieve cultuur vergemakkelijken. De website Global Transition to a New Economy brengt veel van deze initiatieven in kaart. Ze hebben allemaal een rode draad: het pad naar welvaart voor iedereen wordt mede gecreëerd door samenwerking.

Het boek ‘Designing Regenerative Cultures’ is te bestellen via www.bol.com.