Paul gaf een mooie presentatie over het design en bouwen van een rocketstove mass heater. Hij heeft er nu drie (mee)gebouwd. Een van zijn hete bouwsels staat in zijn eigen huis, een in de kantine van de werkloods op het bouwterrein in Olst de andere in de “Groene Golf”.

Paul geeft een hartverwarmende presentatie

Nog niet helemaal afgewerkt maar goed genoeg om een demonstratie te geven. Er wordt wat hout gekloofd en het luikje gemaakt van twee ovenschalen open gedaan. Na enige tijd onstaat er een vuurtje en je merkt al snel dat de ruimte aangenamer wordt. Het is een kachel die een extreem goede en schone verbranding heeft. Ter vergelijk tussen een moderne houtkachel en een ‘rocket’: 85% versus 95% warmterendement, en 2000 versus 200 onverbrande koolstofdeeltjes per miljoen. Bakstenen, een oliedrum, leem en kachelpijpen zijn de benodigdheden, het meeste tweede hands. De vorm van de kachel vloeit over in een bankje die wordt verwarmd door de hete lucht die er doorheen gaat.

De fik dr in.

Daarmee is het meer dan alleen een kachel, het is oven, gasfornuis en verwarmd bankje in één. Doordat de kachel en het bankje bedekt zijn met een dikke laag leem, zorgt het voor een thermische huid die ook na het doven van de kachel nog een lange periode warmte aan de ruimte afgeeft tot wel 24 uur.