Community Learning Incubator Programme for Sustainability

Een vitale, duurzame gemeenschap vormen, is niet altijd zo eenvoudig. Uit internationaal onderzoek blijkt dat 80% van de initiatieven het niet redt, meestal om sociale redenen. Hoe neem je met elkaar besluiten, hoe ga je om met conflicten, hoe maak je collectieve dromen waar? Hoe zorg je dat je/jullie enthousiasme van het begin, ook werkelijk op aarde komt en een duurzame gemeenschap wordt?

Als ecodorpennetwerk verzorgen we verschillende trainingen voor gemeenschapsvorming.
Deze zijn o.a. gebaseerd op het internationale programma CLIPS (clips.gen-europe.org/), dat van 2015-2017 ontwikkeld is door ecodorpen vanuit 8 verschillende landen, waaronder Nederland, . De achtergrond en methodieken staan op de website (in het Engels) online. Het CLIPS-handboek is gratis in het Nederlands te downloaden.

In Nederland zelf verzorgen we regelmatig deze trainingen. Je leert technieken en methoden om een groep of ecodorp vorm te geven. Daarbij kies jezelf de vormen die bij jouw groep passen. De trainingen worden verzorgd door ervaren trainers, die in de CLIPS-methode zijn opgeleid.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om trainers uit te nodigen in je gemeenschap, waarbij op maat gekeken wordt wat er nodig is.
Deze methode is niet alleen geschikt voor ecodorpen en gemeenschappen, maar ook voor buurtinitiatieven, coöperaties en andere groepsinitiatieven etc.
Voor meer informatie en actueel aanbod, neem contact op met de Educatie-kring  [educatiekring@ecodorpennetwerk.nl]

eerst volgende CLIPS workshop:  29 en 30 juni 2019