Hoe cool is het om een uitwisseling te ervaren in een andere cultuur met andere jongeren op een ecodorp in een ander Europees land?  HEEL COOL!  Vele jongeren hebben al mogen ervaren hoe het is om een uitwisseling bij te wonen in een ander land. Heb je de tijd om je langer onder te dompelen in zo’n ervaring, dan zijn er ook ESC projecten. 

Om je als jongerenwerker te ontwikkelen worden er ook trainingen georganiseerd. Zodat we steeds beter uitwisselingen kunnen organiseren op en rondom Ecodorpen. 

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door ERASMUS PLUS subsidies. Zij vinden het belangrijk dat jongeren in heel Europa in een andere cultuur hun levenservaring uitbreiden, om zich meer te kunnen ontplooien, ontwikkelen en keuzes te maken voor in de toekomst. Voor meer info www.erasmusplus.nl

GEN-NL verzorgt en ondersteunt deze projecten.

 

Youth Exchange / jongeren uitwisselingsprojecten.

Het is een project dat wordt opgezet voor en met jongeren in de leeftijd van 13 tot 30 jaar. Je leert elkaars achtergrond en culturen uit verschillende Europese landen kennen. Je leeft en leert samen gedurende minimaal 5 en maximaal 21 dagen in een “hosting” land die zo’n project aanvraagt. Ondersteund door groepsleiders, doe je mee aan een gezamenlijk, interactief programma, wat onder andere bestaat uit workshops, oefensessies, debatten, rollenspellen, simulaties en buitenactiviteiten. Je bent actief betrokken vanaf het begin van het project en  ontwikkelt vaardigheden door middel van niet-formeel leren. Een uitwisselingsproject biedt een veilige leeromgeving die van grote meerwaarde is , waar je competenties, vaardigheden en talenten ontwikkeld. Daarnaast biedt een jongerenuitwisseling een kader om van gedachten te wisselen en te leren over onderwerpen zoals inclusie, diversiteit en solidariteit. Een leerzame en onvergetelijke activiteit, die je persoonlijke ontwikkeling verrijkt en je blik op onze wereld verruimt. 

 

Trainingen en ontwikkeling van jongerenwerkers

Om de kennis van jongerenwerkers te verrijken worden er door ErasmusPlus internationale trainingen of netwerkactiviteiten gesubsidieerd. Deze trainingen worden ontwikkeld en georganiseerd door Ecodorpen uit anderen landen en duren minimaal 2 dagen tot maximaal 2 maanden. De trainingen kunnen in de praktijk georganiseerd zijn als; internationale seminars, workshops, trainingen met een specifiek thema, netwerkbijeenkomsten, studiebezoeken en andere activiteiten die bijdragen aan de professionele ontwikkeling van jongerenwerkers. Zo wissel je ervaringen uit, ontwikkel je competenties én leg je de basis voor toekomstige samenwerking. 

 

ESC / European Solidarity Corps

Het ESC is een Europees subsidieprogramma van de Europese Unie voor jongeren en maatschappelijke organisaties die de wereld een beetje mooier willen maken. Het belangrijkste uitgangspunt is het vergroten van competenties en vaardigheden van jongeren door maatschappelijke betrokkenheid. Met subsidie van het European Solidarity Corps bereiden organisaties jongeren voor op actieve deelname in de maatschappij. Zo stimuleren zij solidariteit, sociale inclusie, diversiteit, actief burgerschap en betere toetreding tot de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt de wereld van jongeren groter en kunnen ze hun talenten ontplooien.  In de praktijk betekent dat je 6 tot 12 maanden meedraait in een Ecodorp/gemeenschap uit een Europees land. Je dompelt jezelf onder in hun duurzame, ecologische, zelfredzame leefstijl en werkt mee aan de ontwikkeling van het dorp/gemeenschap, waar ook alle dagelijkse werkzaamheden de revue passeren. Al je kosten worden vergoed door de Erasmusplus subsidie. Meestal wordt je uitgezonden met meerdere jongeren uit verschillende landen. Je wordt ondersteund door een mentor vanuit Nederland. Dit project is voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Een onvergetelijke ervaring waarin je tijd krijgt om je interesses en talenten te ontwikkelen en biedt ondersteuning in de verdere keuzes in je leven. 

 

Concrete projecten voor 2020 waarvoor je je nu kunt aanmelden:

18-22 februari 2020  Angsbacka, Zweden (alle leeftijden)

ESC- training, hoe schrijf je ESC aanvragen

9-15 maart 2020  Cortijo los Bajos, Spanje  (alle leeftijden)

Youth leader training    

28 juli – 6 augustus 2020, Ecodorp Bergen, Bergen NH (van 18-30 jaar)

Jongeren uitwisseling 2020

Vanaf zomer 2020, Ecodorp SiebenLinden, Duitsland (van 18-30 jaar)

ESC plek voor een jaar

 

Binnen GEN-NL is Ciska van Stuijvenberg contactpersoon voor uitwisselingen en trainingen. 

Ze stelt zich voor:

Pas in maart 2018 heb ik de Ecodorpen movement ontdekt, daarvoor was ik ook al wel geïnteresseerd in duurzaamheid maar pas tijdens de Youth Exchange in het Ecodorp Findhorn in Schotland ontdekte ik ook de community kant van duurzaamheid. De verbinding die we als kleine community voor 2 weken met elkaar hadden en de verbinding met de rest van het universum. Ik wou the Global Ecovillage Network verder ontdekken en toen heb een jaar als EVS (het voormalige ESC) in het GEN Europe kantoor met communication gewerkt. Als communicatie vrijwilliger ben ik toen ook meegegaan naar de Ecodorpen conferentie in Estland. Daar voelde ik me nog meer empowered, zo veel mensen van Ecodorpen over heel Europa die bij elkaar komen om samen te werken aan een betere wereld. 

Later heb ik ook meegedaan aan de training voor Youth leader en de training om te leren zelf Youth Exchange projecten te schrijven. Bij deze trainingen was er weer dezelfde magie en voel ik me heel dankbaar dat ik al de mooie mensen daar heb kunnen ontmoeten. Samen met Fanny uit het GEN Europe kantoor hebben we toen ook een applicatie voor een Youth Exchange in Spanje geschreven die Augustus 2019 gebeurd is.

Hier heb ik geleerd dat dromen echt realiteit kunnen worden en ik zou graag andere jongeren willen ondersteunen om ook zo in contact te komen met de Ecodorpen movement.   

Nu ben ik 20 jaar oud en studeer ik European Studies in Den haag, werk online met NextGEN Europe en met GEN Nederland als contactpersoon voor de uitwisselingen en trainingen van Yes to Sustainability.

Voor meer informatie en opgeven: ciska@gen-nl.nl

 

Binnen GEN-NL is Petra Schepens de contactpersoon voor ESC. 

Ze stelt zich voor:

In mijn jongere jaren heb ik een working-holiday-visa aangevraagd voor Australië en Nieuw Zeeland. Ervaringen die ik daar op deed, hebben mij gevormd, mijn blik verruimd en mijn levenspad mede bepaald. Het vormde mijn wens om in een totaal andere cultuur, Zuid Amerika, een paar jaar te wonen en werken. Naar mijn idee zou zo’n ervaring voor iedere jongere mogelijk moeten zijn. Die kans zie ik bij GEN-NL bij de jongerenprojecten, vandaar dat ik me graag inzet bij GEN-NL om dit te realiseren. Voor drie jaar ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Ecodorp Bergen in Bergen (NH). Mijn betrokkenheid is nu meer verplaatst naar georganiseerde projecten. Ondertussen volg ik graag de ontwikkelingen rondom Ecodorpen vanwege; gemeenschapsvorming, duurzaamheid, nieuwe economie, permacultuur, ecologisch bouwen en vooral om de verbinding met elkaar om deze wereld een beetje fijner en mooier te maken. Ik ben een praktisch mens en probeer in mijn omgeving een steentje bij te dragen. Ik geloof in de uitspraak; verbeter de wereld begin bij jezelf. Op dit moment woon ik in Zwolle samen met mijn zoon Chay van 13 en mijn zoon Shen van 22 woont in een begeleidwonenproject. 

Mocht je info nodig hebben, of vragen rond om de bovenstaande onderwerpen neem gerust contact met me op: petra@gen-nl.nl